Se vojna na fronti BluRay vs. HD DVD šele začenja?

Jux

30. nov 2004 ob 14:21:13

Očitno se je v začetku tega tedna začelo premikati na bolje tudi za HD DVD standard, kajti kar štirje večji filmski studiji so podprli standard Toshibe, ki je bil ustvarjen kot naslednik standarda DVD. Paramount, NBC Universal, Warner Bros. and New Line Cinema so s tem podvigom zadali resen udarec Sonyevemu BluRay (za katerega je kazalo da bo iz bitke odkorakal kot zmagovalec). V skupini podpornikov standarda BluRay je sicer veliko podjetji iz področja zabavne elektronike, vendar je med njimi samo en filmski studij in še ta Sonyev - Columbia TriStar Group.

Veliko vprašanje je, če lahko BluRay-u kot standardu sploh uspe brez podpore velikih filmskih studijev - BluRay predvajalnik namreč ni vreden veliko, če ne vrti filmov. Je pa res, da bitka še ni izgubljena, Sony pravkar kupuje studio MGM, poleg tega Walt Disney in 20th Century Fox še nista stopila na nobeno stran.

Očitno je da bo boj še dolg, uporabniki pa lahko samo upamo da ne bomo spet potegnili krajše, tako kot že v marsikateri bitki standardov dosedaj (BetaMax anyone?).