Robot bo popravil Hubbla

Mavrik

14. nov 2004 ob 16:21:48

Ko so aprila v NASA Goddard Sprace Flight Centru predstavili možnost, da pošljejo v orbito robota, ki bi naj popravil Hubblov vesoljski teleskop, so se znanstvenikom vse zdele samo sanje. Toda sedaj je ravno taka naloga postala že precej verjetna in pri NASI načrtujejo, da bodo robota poslali v orbito nekje v letu 2007.

Po trditvah znanstvenikov je naloga vse prej kot lahka, saj bo moral robot delati v okolju, ki mu nikakor ni namenjeno. Edward J. Weiler, direktor tega centra, omenja, da je naloga tako lahka kot "dvakraten uspešen pristanek na Marsu". Namreč robota bodo morali naučiti odpirati in zapirati vrata ter "predale", odklopiti in priklopiti električne priključke in to vse v precej nezavidljivih pogojih visoko nad površino Zemlje.

Celotna misija, v kateri bi "Dextre", kot je robotu ime, poletel v orbito bi naj stala med 1 in 1.6 miljarde dolarjev, med glavne cilje pa bi spadala menjava giroskopov, zamenjava kamere za novo precej kvalitetnejšo ter popravilo spektrografa. Načrtujejo, da bi naj robot opravil nekaj nalog sam, večino pa pod skrbno daljinsko kontrolo z Zemlje - kot igranje iger.

Teleskop Hubble je gotovo ena izmed stvari, ki je največ prispevala k odkritjem v astronomiji in s to misijo bi podaljšali njegovo življenjsko dobo še vsaj za pet let, pa še nova kamera bi gotovo bila porok kakšnim novim odkritjem.

Če hočete vedeti več, oddeskajte sem.