Ali bo CIA nadzorovala IRC?

Matej Kovačič

9. dec 2004 ob 12:59:42

Electronic Privacy Information Center je v svojem sporočilu iz 8 decembra 2004 ( EPIC Alert 11.23) objavil, da so na podlagi FOIA zakona pridobili dokumente, ki dokazujejo, da sta CIA in National Science Foundation financirali raziskovalni program, v okviru katerega so raziskovali načine za nadzor on-line debatnih kanalov (IRC, MSN, ICQ in ostali sistemi za trenutno sporočanje). Zadeva bi bila lahko sporna tudi zato, ker CIA nima pristojnosti delovanja na ameriškem ozemlju.

Glede na sporazum med CIO in NSF, naj bi raziskave potekale predvsem v smeri raziskav energijskih virov, senzorjev in detektorjev, rekonstrukcije in analize slik, optične spektografije ter razvoja matematičnih tehnik za analizo. Uradno naj bi te tehnike razvijali zaradi nevarnosti terorizma, čeprav je znano da tovrstne kanale veliko bolj uporabljajo razni ne-teroristi, npr. politični aktivisti, razvijalci odprtkodne programske opreme, igričarji in ostali nedolžni državljani in državljanke.

Ko je pred časom Kitajska razvila "The Great Firewall of China" in tehnologijo za nadzor SMS sporočil v realnem času, se je marsikdo spraševal o etiki znanstvenikov, ki pomagajo totalitarnemu režimu razvijati tehnologije za represijo nad lastnimi državljani. A kot kaže ni problematična samo Kitajska. Kot namreč kaže kopija elektronskega sporočila, ki ga je neznani uslužbenec CIE poslal direktorju za računsko in uporabno matematiko pri NSF (in so jo pri EPIC-u uspeli pridobiti iz neznanega vira), je tudi CIA "vesela, da znanstvena skupnost želi pomagati naciji in prispevati k nacionalni varnosti v času nevarnosti".

Očitno člani Computer Professionals for Social Responsibility niso neutemeljeno izrazili zaskrbljenosti zaradi "opaznega povečanja preusmeritve raziskovalnega denarja na področje razvoja sistemov množičnega nadzorovanja" v ZDA.

Več informacij je na voljo na EPIC-ovi spletni strani.