CIA vohunila tudi za FBI, NSA in drugimi

Matej Huš

26. avg 2017 ob 02:52:27

CIA ne zaupa nikomur, zato je razvila tudi sistem za vohunjenje za lastnimi partnerji, kot so FBI, NSA in Služba za domovinsko varnost (DHS). Kot razkriva Wikileaks v okviru projekta Vault 7, je CIA razvila orodje ExpressLane, ki se pod pretvezo posodobitve za programsko opremo ugnezdi na računalnike v ostalih agencijah in poskrbi, da ti res delijo vse podatke s CIA, kot so obljubili.

V okviru CIA deluje center za tehnično pomoč (Office of Technical Service), ki partnerskim organizacijam ponuja tehnično opremo za sisteme za zbiranje biometričnih podatkov. V zameno morajo agencije določene biometrične podatke deliti s CIA. Ker pa CIA ni bila čisto prepričana, da res vse agencijo z njo delijo vse, kar so ji obljubile, so spisali program ExpressLane, ki to zagotovi. ExpressLane se predstavi kot posodobitev, a v resnici se nič ne posodobi, temveč gre za program, ki pritajeno zbira vse podatke. Novejši sistemi imajo ExpressLane nameščen že od začetka, medtem ko ga v starejše pride osebno namestit tehnik iz CIA. ExpressLane potem zbira podatke in čez pol leta onesposobi sistem, da ga mora priti tehnik ponovno "popravit". Ko ta vstavi USB-ključ v računalnik, ExpressLane nanj prekopira zbrane podatke, medtem ko navidezno poteka nadgradnja programa. Najpozneje čez šest mesecev se zgodba ponovi.

Zanimivo je, da je CIA ExpressLane razvila skupaj z podjetjem CrossMatch, ki sicer državnim službam v ZDA prodaja orodje za zbiranje in obdelavo biometričnih podatkov. CrossMatch je na primer izdelal orodje, ki je leta 2011 identificiralo Osamo Bin Ladna. Ni čisto jasno, koga vse je CIA napadala z ExpressLanom, saj so v razkritih dokumentih podatki o tarčah precej manj natančni kakor opis delovanja. Morda CIA ni najboljša izbira za tehnično podporo uporabnikom ...