Rusi razkrijejo novo generacijo vesoljskega plovila

Mavrik

1. dec 2004 ob 22:34:57

V torek so Rusi predstavili vesoljsko plovilo, ki bi naj nadomestilo že skoraj nekoliko zastarelo kapsulo Sojuz. Govorice o plovilu, poimenovanem Kliper, so krožile že nekaj časa in zadnje poročilo iz Moskve je bilo najbolj podrobno do sedaj.

Energia Rocket and Space Corporation je gostovala ta dogodek v Korolojovu, predmestju Moskve. Bivši kozmonavt Valeriy Ryumin se je pohvalil, da je Kliper "plovilo prihodnosti" in da "niti Evropa, niti ZDA nimata ničesar podobnega". Na žalost pa ni vse tako rožnato, kot bi radi prikazali ruski predstavniki za javnost. Prvi preizkus plovila je načrtovan komaj za leta 2010 in bo potreboval veliko več sredstev kot jih trenutno daje ruska vlada. Ker je 13-tonski Kliper skoro dvakrat večji od Soyuza bo potreboval nove, močnejše, nosilne rakete. Te razvijajo v Ukrajini in slišijo na ime Zenit.

Kliper bi naj bil sposoben nositi šest ljudi in odnesti pol tone tovora do ISS. Tam bo lahko ostal priključen celo leto, kar je dvakrat toliko kot Sojuz. Se pa še vedno poraja vprašanje, če bo Rusija lahko dobila sofinancerja tega projekta, saj stroški še zdaleč ne bodo nizki.

Več podrobnosti o plovilu si preberite na MSNBC, Encyclopedia Astronautica ali RussianSpaceWeb.com. Na voljo je tudi galerija slik.