Nadgradnja spomina - tokrat v vaših možganih

Mavrik

27. okt 2004 ob 23:57:11

Ne samo, da morate sedaj vsake toliko časa nadgraditi spomin v računalniku, temveč ga boste počasi morali začeti nadgrajevati tudi pri sebi.

Znanstveniki pod vodstvom Theodora W. Bergerja so si na Centru za živčni inženiring na kalifornijski univerzi zadali nalogo izdelati tak čip, ki bi v možganih uspešno oponašal glavni center za spomin. Če bi jim to uspelo, bi lahko s temi čipi nadomestili naravni center in tako pomagali bolnikom, ki imajo težave s spominom.

Trdijo, da vprašanje že zdavnaj ni več "če" ampak je zdaj prava vprašalnica "Kdaj?". Na svojem prototipu tega čipa delajo že več kot deset let in sedaj je napočil čas, da ga bodo javno predstaviji na sestanku Združenja za nevrologijo, ki se začne to soboto. Sicer omenjajo, da prototipa še niso preizkusili na živih poskusnih živalih, njihove raziskave na delih podganjih možganov pa kažejo, da kos silicija svojo dolžnost opravlja s 95-odstotno natančnostjo.

Največji izziv do sedaj je bilo dejstvo, da niso vedeli kako naj sploh spremenijo oz. zakodirajo informacije iz možganov v matematično obliko, v kateri shranjuje podatke njihov pomnilnik. Raziskave pa so že dovolj daleč, da se izhod iz naravnega "originala" in čipa praktično več ne loči.

Ekipa pričakuje, da bo trajalo približno dve do tri leta, preden bodo razvili matematični model za kodiranje informacij za živo podgano ter približno sedem do osem let za opico. Pričakujejo, da bodo dobili dovoljenje za klinične poizkuse na ljudeh v približno desetih letih in da bomo okoli leta 2020 že uporabljali umetni spomin za odpravljanje posledic nedelujočega naravnega spomina.

Za več podrobnosti si oglejte izvorni članek.