Ameriško sodišče zaseglo Indymedijin strežnik v Veliki Britaniji

Matej Kovačič

8. okt 2004 ob 14:42:21

Včeraj je ameriško zvezno sodišče izdalo sodno odredbo, s katero so ponudniku dostopa do interneta Rackspace ukazali, naj jim izroči enega izmed strežnikov organizacije Indymedia.org. Indymedia je neodvisni medijski center, ki večinoma medijsko pokriva dogodke, ki jih ostali ("mainstream") mediji pogosto namerno spregledajo, kritični pa so tudi do omejevanja pravic posameznikov v ZDA (Patriot Act), v preteklosti pa so precej pozornosti namenili tudi volilnim prevaram v ZDA v zvezi s primerom Diebold.

Podjetje je sodno odredbo izpolnilo, kar pa ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi šlo za zaplembo strežnika, ki se je nahajal izven ZDA. Konkretno - v Veliki Britaniji. Podjetje Rackspace ima sicer svoje poslovne prostore tako v ZDA, kot v Veliki Britaniji.

Morda je pri vsem skupaj še najmanj nenavadno to, da Indymedia sploh ne ve zakaj so jim zaplenili strežnik, saj je bila sodna odredba izročena podjetju Rackspace, katerega predstavniki pa ne smejo nikogar obvestiti o vsebini le-te. Zaradi tega predstavnikov Indymedie niso obvestili, da so jim strežnik izključili iz omrežja (kar je povzročilo še izpad preko 20-tih drugih Indymedijinih spletnih strani). Hkrati je sodišče zaplenilo še strežnik namenjen oddajanju internetnega radia in razširjanju Linux distribucije BLAG, z čimer so Indymedio dodobra utišali vsaj za nekaj časa. Seveda vse v imenu "svobode govora".

Če se še kdo sprašuje od kdaj imajo ameriška sodišča pristojnosti izven ZDA, naj pomisli na Irak, Afganistan in številne banana republike po vsem svetu, pa tudi v Evropi...