Google praznuje šest let

McHusch

8. sep 2004 ob 18:54:00

Leta 1995 sta se na standfordski univerzi prvič srečala Larry Page in Sergey Brin, ki sta želela rešiti enega izmed največjih problemov: iskanje relevantnih informacij med nepregledno množico podatkov na Internetu. Kljub temu da sta si v mnogo stvareh nasprotovala, sta leta 1996 pričela delati na projektu BackRub, ki je analiziral t.i. črne povezave (black links) do določenih strani. Ker sta imela omejena sredstva, je Larry pisal algoritem, ki je tekel na navadnih uporabniških računalnikih in ne na strežnikih, ki si jih študenta jasno nista mogla privoščiti.

Leto kasneje je bil BackRub končan in vsi, ki so ga videli, so bili navdušeni. Do leta 1998 sta izboljševala svoj projekt, mimogrede kupila terabajte diskov in postavila strežnik v Larryjevo študentsko stanovanje, ki je kasneje postalo prvo Googlovo domovanje. Sergey je iskal kupca, a se velika podjetja niso zanimala za njuno tehnologijo. Odločila sta se, da se bosta namesto doktoratu posvetila ustanavljanju lastnega podjetja. Andy Bechtolsheim, Sunov soustanovitelj, je videl dolgoročni potencial v Googlu in ju podprl s čekom za 100.000 dolarjev. S pomočjo ostali manjših investitorjev sta nekaj tednov kasneje odprla podjetje Google, Inc. z začetnim kapitalom milijon dolarjev.

7. septembra 1998 je v Menlo Parku v Kaliforniji začel obratovati iskalnik Google, ki je bil sicer še v fazi beta, a je že stregel 10.000 zahtevam na dan. Ostalo je zgodovina.

Še na mnoga leta, Google!