Novi gonilniki za ATi-jeve kartice

Matek

10. sep 2004 ob 16:41:25

Boj za krono na trgu grafičnih kartic je zmeraj bil in še vedno je - hud. Do pred kratkim je dominiral ATi, z novo generacijo grafičnih kartic pa se je ponovno povzpela na vrh nVidia. GeForce 6800 je porazil Radeona X800, poraz je bil najbolj boleč seveda v Doomu III, ki je pritegnil ogromno število igričarjev po vsem svetu, tako da so pri ATi-ju morali nekaj storiti. Izid naslednje generacije grafičnih kartic je še daleč, zato so se odločili za najbolj očitno kratkoročno izbiro, optimizacijo gonilnikov.

Catalysti so kar nekaj časa sloveli po slabši zmogljivosti OpenGL, ki pa so jo pri ATi-ju kompenzirali s surovo močjo kartic, vse dokler jih, kot sem že omenil, nVidia z zadnjo generacijo ni prehitela. Preostalo jim je samo to, da zaprežejo svoje programerje in poskusijo nVidii zmešati štrene. Tako so na dan prišli gonilniki Catalyst 4.9, ki prinašajo nekaj novosti, med katerimi je vsekakor najbolj pričakovana pohitritev Dooma III (znašala bi naj nekje med 10 in 15 odstotki, če imate vklopljen FSAA), zelo so izboljšali tudi Unreal Tournament 2004, ki bo v nekaterih primerih celo 25% hitrejši kot s staro različico (predvsem pri večji uporabi glajenja robov in anizotropnega filtriranja). Ostale novosti so običajni popravki hroščev v igrah, prenovo pa je doživel tudi Control Center.

Vsi lastniki kartic Radeon se po nove gonilnike lahko odpravite kar na ATi-jevo domačo stran, o morebitnih izboljšavah ali težavah pa komentirajte na Forumu.

Novico je prvi opazil CaqKa.