Igranje 3D iger na Linuxu

Matek

20. dec 2004 ob 22:54:58

Vsem znani odprtokodni operacijski sistem na mnogih področjih s številnimi inovacijami prehiteva Okna, ena utrdba pa zaenkrat ostaja še neosvojena. Uganili ste, to so igre. Praktično vse, ki so trenutno na trgu, so namenjene operacujskemu sistemu Windows, za alternative pa obstaja le peščica naslovov. Linuxaši lahko takoj pozabijo na 3D igre, ki potrebujejo DirectX, pa tudi tiste, zgrajene na osnovi OpenGL, niso zmeraj podprte. Dosegljivi naslovi so ponavadi le največji (od prastare kvake pa do novejših Unreal Tournament 2004 in Doom III), ki si nočejo privoščiti enostavne izgube dela trga, tako da je izbor zelo boren. Po kvantiteti je Linux torej daleč zadaj, a še vedno ostaja odprto vprašanje o dejanskih grafičnih zmogljivostih. Kako teče ista igra z isto strojno opremo na Windowsih in Linuxu?

To vprašanje so si zastavili uredniki italijanske strani Hardware Upgrade in posledično izvedli obsežno testiranje. Poganjali so Doom III, Wolfenstein: Enemy Territory in Unreal Tournament 2004, v testnem računalniku sta tiktakala izdelka zadnje generacije iz tovarn ATi in nVidia (Radeon x800 XT PE in GeForce 6800 Ultra), distribucija Linuxa, ki so jo izbrali za testiranje, pa je bil Gentoo. Teste so izvedli z različnimi nastavitvami (prilagajali so kakovost anizotropnega filtriranja in glajenja robov) in prišli do ne ravno presenetljivih rezultatov. Po predvidevanjih se je nVidiin izdelek v obeh operacijskih sistemih znašel enako dobro - bilo je nekaj odstopanj, a niso bila prav drastična, saj je nVidia znana po solidni podpori Linuxu. Radeon je na drugi strani razočaral, a prav tako po pričakovanjih, saj je splošno znano, da se kanadski izdelovalec ne meni preveč za uporabnike alternativnih operacijskih sistemov. Število sličic na sekundo je tako v Oknih bilo povprečno dvakrat višje kot v Linuxu.


Kot sem omenil že na začetku, Windowsi na področju iger nimajo prave konkurence - te trditve je test samo še potrdil, a stanje kljub vsemu ni tako črno. Če si lastite nVidiino grafično kartico in se zabavate s katero od podprtih OpenGL iger, prehoda na Linux sploh ne boste opazili. Kakorkoli že, test obsega celih 11 strani, zato se ga čimprej lotite, za tiste, ki slabše parlate italijansko, pa je na voljo tudi Googlov prevod.

Povezavo je prispeval roko22, za kar se mu zahvaljujemo.