Vdor na spletno stran gov.si

Matej Kovačič

11. avg 2004 ob 13:51:15

Po poročanju TV Slovenija so neznani zlikovci včeraj vdrli na spletno stran slovenske države gov.si. Prvi vdor se je zgodil že v soboto, 7. avgusta, in sicer na spletno stran Službe Vlade RS za strukturno politiko in regionalni razvoj. DIabOlaX, kot se je neznani junak podpisal na razobličeno spletno stran, je slovenskim državljanom pustil sporočilo "Stop the war against Iraq and Palestine.". Vdor si je na Zone-H prislužil oznako "special defacement".

Napake, ki je zlonamernežem omogočila vdor v soboto, pa na CVI očitno niso odkrili dovolj hitro, zato so se neznanci včeraj lotili kar glavne strani, vdora pa naj bi bila povezana. CVI sicer pravi, da interni del omrežja ni bil ogrožen, kljub temu pa ne bi bilo odveč, če bi svoj spletni strežnik, ki sicer teče pod Linuxom, malce pogosteje nadgrajevali z ustreznimi varnostnimi popravki.

Glede na to, da sta se vdora zgodila s samo nekajdnevnim razmikom, je precej verjetno, da so naši vrli uradniki samo vzpostavili prejšnje stanje napadene strani iz varnostne kopije, z nameščanjem varnostnih popravkov pa se niso ukvarjali.