Hydan, nov steganografski izdelek

Matej Kovačič

15. avg 2004 ob 10:21:58

Steganografija se ukvarja s skrivanjem sporočil, kar so v preteklosti uporabljali predvsem razni vohuni (nevidno črnilo, mikrotisk, itd.). Z razvojem računalništva pa se je izkazalo, da je mogoče sporočila skrivati tudi v zvočne (WAV) in slikovne (GIF) datoteke, pri čemer te datoteke ostanejo (na videz) nespremenjene. Eno najbolj znanih orodij, ki to zmore je S-Tools, s tem pa je steganografija postala dostopna praktično vsakomur. V zvočne datoteke ali slike torej lahko vstavimo skrita sporočila, ali pa jih opremimo s serijskimi številkami.

A izkazalo se je, da je mogoče sporočila shranjevati tudi v binarne (izvršilne datoteke). Orodje, ki to zmore je Hydan. Hydan zna skrivati sporočila v Linux, NetBSD, FreeBSD (i386 platforma) in Windows XP izvršilne datoteke (bin, exe), pri čemer velikost datoteke ostane nespremenjena, sporočilo pa je zašifrirano še z algoritomom Blowfish. Več o programu si lahko preberete v članku Hydan: Hiding Information in Program Binaries, lahko pa si ga tudi prenesete.

Zelo uporabno, pa ne samo za implementacijo digitalnega vodnega tiska ali skritih sporočil, pač pa tudi za vstavljanje digitalnega podpisa binarne datoteke v samo datoteko.