Nov absurd uradnikov za intelektualno lastnino?

Matej Kovačič

21. jul 2004 ob 11:53:55

Slovenski Urad za intelektualno lastnino je 18. marca 2004 tržnemu inšpektoratu podal mnenje o presnemavanju glasbenih CD-jev, ki jih TV in radijske hiše originalno posedujejo. Kot namreč vemo, omenjene ustanove (predvsem radijske postaje) glasbene nosilce presnamejo na trdi disk, saj jim to omogoča enostavnejše iskanje in predvajanje pesmi.

Vendar pa je mnenje Urada za intelektualno lastnino, da to ni zakonito. Po njihovem mnenju shranitev dela v digitalni obliki na elektronskem nosilcu pomeni reproduciranje, zato bi vsakdo, ki želi glasbo iz legalno kupljenega CD-ja presneti na disk, potreboval dovoljenje avtorja oziroma založbe.

Izjema je sicer določena v 50. členu ZASP, vendar se nanaša le na privatno in drugo lastno reproduciranje fizičnih oseb in javnih arhivov, javnih knjižnic ter izobraževalnih in znanstvenih ustanov. Po mnenju Urada, pa radijske in TV ustanove ne spadajo v te kategorije, kar pomeni, da svojih legalno kupljenih CD-jev ne smejo presnemavati.

Če bo mnenje Urada za intelektualno lastnino obveljalo, torej lahko radijske in TV hiše pozabijo na digitalne arhive glasbe. Bodo pač zaposlili toliko več tehnikov ('iskalnih agentov'), ki bodo ročno brskali po omarah s CD-ji, da bodo našli pravi 'komad'. Morda pa je to rešitev za zmanjšanje nezaposlenosti...?