Spletne goljufije: ponovno na udaru uporabniki E-Baya

Matej Kovačič

7. sep 2003 ob 22:46:44

Znana je zgodba, ko je nekdo pred časom postavil lažno spletno stran ebayupdates.com in uporabnikom dražbenega spletišča E-bay poslal obvestilo, naj zaradi nekih tehničnih težav čimprej na novo vpišejo svoje osebne podatke. Predvsem številko kreditne kartice. Seveda ni potrebno poudarjati, da je bila spletna stran lažna in ni bila povezana s pravim E-bayem. Sicer so zlonamerno spletno stran hitro zaprli, nekaj tisoč naivnežev pa je prevarantom vseeno posredovalo svoje številke kreditnih kartic.

Zgodba je bila očitno za nekoga dovolj donosna, da se ponavlja. Ravnokar sem namreč v svoj poštni predal dobil obvestilo, domnevno poslano z naslova user-support@ebay.com, v katerem me "obveščajo", da "v okviru rednega nadgrajevanja in preverjanja uporabniških računov niso uspeli preveriti mojih trenutnih podatkov". Hkrati pa me prijazno vabijo, naj le kliknem na "varno" povezavo na njihovem strežniku. Ob kliku na povezavo se res naloži spletna stran, ki je navidez podobna E-bayjevi, vendar pa se nahaja na IP naslovu 211.217.224.102, ki je v lasti korejskega Telekoma.

Seveda pa tudi avtorja te spletne strani zanima številka moje kreditne kartice. Podrobnejši pregled poštnega vzglavja obvestilnega sporočila pokaže, da je bilo sporočilo poslano iz Brazilije (200-102-171-182.paemt7013.dsl.brasiltelecom.net.br). Očitno nekateri še vedno stavijo na naivnost uporabnikov. Da le ne bi tudi na vašo.