Spremembe Internet Explorerja

Dirkac

8. okt 2003 ob 07:32:48

Včeraj je Microsoft potrdil, da bo do začetka naslednjega leta spremenil Internet Explorer, tako, da ne bo kršil patenta, ki ga je registriralo podjetje Eolas. Po štirih letih sojenja je porota namreč odločila v prid podjetja Eolas, ki si lasti patentne pravice za 'vključene programske objekte' ali drugače rečeno, "plug-ine". Microsoft je kršil pravice s tem, ko je v Windowse in Internet Explorer na prepovedan (zaščiten) način vključeval ActiveX kontrole, Java in ostale plug-ine namenjene brskalnikom.

Čeprav so nekateri nasprotniki Microsofta to novico sprejeli z navdušenjem, pa je njihovo veselje pretirano, saj ta razsodba v nič manjši meri ne bo prizadela tudi drugih brskalnikov, kot so Mozilla, Netscape, Opera in Safari, ker le-ti uporabljajo zelo podobne načine vključevanja plug-inov. Kaj to pomeni za podjetja in razvijalce? Odločitev bo povzročila veliko dodatnega dela vsem spletnim razvijalcem oz. studiem, saj bodo morali večino spletnih strani ustrezno popraviti tako, da bodo delovala v skladu z novim načinom vključevanja plug-inov. Stroški še niso ocenjeni, pričakovati pa je, da jih bo precej, tako kot tudi dela, ki se večini zdi nesmiselno.

Microsoft je sporočil, da bo vsem razvijalcem, ki uporabljajo IE tehnologijo, priskrbel dokumentacijo, s katero bodo lahko ustrezno popravili aplikacije, spletne strani in "plug-ine", ki se bodo v brskalnik po novem vključevali na drugačen način. Te spremembe bodo doletele vse spletne strani, ki uporabljajo plugine za Adobe Reader, Apple QuickTime, Macromedia Flash, RealNetworks RealOne, vse verzije Jave in Windows Media Player.

Sam sodni proces, ki se je začel leta 1999, je potekal brez posebne medijske pozornosti, zdaj pa je postal aktualen, saj so bile vse Microsoftove zahteve po opustitvi procesa zavrnjene, tako da bo ta računalniški gigant moral podjetju Eolas plačati več kot 520 miljonov $ odškodnine, poleg tega pa tudi odpraviti vse kršitve. Nadaljevanje zgodbe utegne biti še zelo zanimivo.