Z genetiko do bleščečega jutri?

OwcA

23. nov 2003 ob 17:47:02

Ste se naveličali dolgočasnih barv? Potem vam ne preostane drugega kot da odplaknete svojo zlato ribico in si naročite GloFish!
Podnevi je "pomirjujoče" (živo) rdeča, ko se spusti mrak in jo obsije ultravijolična svetloba pa zasije fluresenčno. Ne, ne gre za kakšno eksotično vrsto, gojite jo lahko kar v domačem ribniku, le dostop do genetskega laboratorjia rabite in košček koralnega grebena (vsaj dokler se njegov DNK zapis ne pojavi na internetu [;)]).

Da, Bleščoriba je prva genetsko modificirana žival "za domačo uporabo". Sama po sebi uvedba genov v obsotječ organizem ni nič novega, je pa to prva raba te tehnologije v "proizvodu" namenjenemu izključno zabavi in je kot takša seveda sprožila nov plaz polemik.

Kot kaže se velja kar sprijazniti z genetiko na vsakem koraku, a to še zdaleč ne pomeni nekaj slabega. Vse kar lahko na ta način ustvarimo mi, bi lahko tudi Mati narava, akoravno za devetimi vodami in devetimi gorami. Le gonilo je drugačno, namesto evolucij očitno ponudba in povpraševanje.