Futuremark - goljufajmo skupaj!

OwcA

24. jan 2004 ob 19:44:13

Rezultati v Futuremarkovih testih 3D Mark 2001 in 2003 so za mnoge prerasli iz povsem trivialnih rezultatov sintetičnega testa v statusni simbol. V vsakem primeru je izziv iztisniti iz svojega sistema kar največ. Vsem, ki smo se v te stvari bolj poglobili, je postalo jasno, da je v igri cela plekada dejavnikov. Vse od izbire operacijskega sistema do verzije gonilnikov. Na tem mestu pa začnemo tacati po gnilih tleh.

Še pomnite škandal z nVIDIJINIMI 'optimiziranimi' gonilniki? Naj vam osvežim spomin. Dečve inu dečki so se odločili v gonilnike dodati nekaj 'oplemenitev' osenčevalnikov točk, ki pa so bile žal vidne le in samo v enem izmed najbolj razširjenih testnih programov. Podrobnejši ogled je razodel, da je bilo pravzaprav vse kar so naredili to, da so preprečili izrisovanje nekaterih ploskev. Ko bi pokazali takšno vnemo pri pohitritvi vsakega programa, nič ne rečem, tako pa so si precej skazili ugled.

Ko smo na vse skupaj že čisto pozabili, se vrli Futuremark odloči, da bo natresel soli v rano. Še več! Tudi sebi jih bo nekaj zadejal. Ko sem prebral komentar k edinim z njihove strani odobrenimi Detonatorjem (poetično ime nVIDIJINEGA kompleta gonilnikov za grafične kartice) me je zajel gnus:

Notes: The NVIDIA ForceWare 52.16 Drivers have been tested with the GeForce3 series, GeForce4 series and the GeForceFX series. The drivers have not been tested with the MX-series! There are no Win9x or WinME WHQL drivers available supporting all the GeForce series. The 52.16 drivers have 3DMark03 specific optimization for the Pixel Shader 2.0 test and that score is solely comparable between nvidia cards.
Resda izpostavijo, da so ti gonilniki namenjeni le primerjavi GeForcov med sabo, a hkrati so to tudi edini 'uradno' odobreni gonilniki. Kaj si naj človek potemtakem misli? Da je s 3D Markom 2003 nemogoče primerjati različna podjetja med sabo? Tudi prav. Resno se mi poraja vprašanje ali ima 3D Mark še mesto v prihodnjih testih (pri nas ali kjerkoli drugje). Kaj menite vi?