Microsoft in človekove pravice

Matej Kovačič

3. feb 2004 ob 09:50:08

Kakšna je odgovornost proizvajalcev orožja, ki orožje dobavljajo totalitarnim režimom? Podobno, čeprav ne tako kruto dilemo so izpostavili v Amnesty International. Opozarjajo namreč, da se je na Kitajskem od konca leta 2002 zelo povečalo število ljudi, ki so bili priprti in obsojeni zaradi izražanja svojega mnenja na internetu oziroma dostopa do prepovedanih vsebin. Pa ne gre za kakšno piratstvo ali pedofilske vsebine, pač pa "subverzivno" podpisovanje on-line peticij, objavljanje "govoric" o SARS-u, zahteve za demokratizacijo in spoštovanje človekovih pravic, itd.

In kaj ima pri tem korporacija Microsoft? Kot poroča britanski Observer, je AI obtožila Microsoft in Cisco, da Kitajski prodajata tehnologijo, ki omogoča kršitve človekovih pravic. Mark Allison, ki je poročilo AI tudi pripravil je mnenja, da Microsoft krši 11. točko kodeksa Združenih narodov o človekovih pravicah, ki pravi, da se morajo korporacije truditi da njihove storitve in izdelki ne bodo uporabljeni za kršitve človekovih pravic.

Odgovor Microsofta Observerju pa se glasi, da je Microsoft "osredotočen k zagotavljaju najboljše tehnologije za uporabnike po vsem svetu, kako pa se ta tehnologija uporablja pa je stvar posameznikov in nikakor stvar našega podjetja".

Medtem, ko se kitajski uporabniki interneta zaradi "napačne" uporabe IRC-a lahko znajdejo za nekaj let v zaporu, pa slovenski uporabniki interneta mirno vlečejo avtorsko zaščitene vsebine iz interneta in se jim nič ne zgodi...

Bo na Kitajskem razvita tehologija preganjanja oporečnikov jutri morda služila Evropski uniji za preganjanje piratstva?