Mozilla Firefox 0.8, Thunderbird 0.5, in prenovljen portal MozillaZine

mathjazz

9. feb 2004 ob 16:52:32

Kot smo že včeraj napovedovali, sta izšla novi Mozilla Firebird in novi Mozilla Thunderbird. No ja, pravzaprav samo slednji, kajti Firebirda ne bo več -- njegovo novo ime je Mozilla Firefox. Kljub temu, da gre še vedno samo za izdelek v razvoju, je že druga sprememba imena nekoliko nenavadna poteza. Zakaj so se vodilni kljub temu odločili zanjo, lahko preberete tukaj.

Različica 0.8 je precej bogata z novostmi, saj prinaša namestilnik za Windows, izboljšana upravitelja zaznamkov in prenosov, novo privzeto temo za MacOS X, izboljšano namestitev razširitev, pregledovalnik DOM in še in še. Ime spremlja tudi nov logotip, na voljo pa so tudi reklamni gumbki za promocijo in prenos novega Firefoxa.

Nakoliko manj pompa je sprožila izdaja novega Mozilla Thunderbirda, ki se je povzpel do različice 0.5. Seznam vseh novosti najdete tukaj, najpomembnejše pridobitve pa so podpora večim identitetam ter izboljšave pri prejemanju pošte preko protokola IMAP in pri delu brez povezave.

Ravno danes pa je nekatere novosti uvedel tudi portal MozillaZine, ki je že vrsto let prvovrstni vir novic o Mozilli. Stvaritelji strani bodo odslej objavljali zanimivosti s spletnih dnevnikov glavnih razvijalcev Mozille, uvedli so bazo znanja (Knowledge Base), ki temelji na tehologiji Wiki, začeli pa so tudi z zbiranjem sredstev za nov strežnik.

Novi različici sta že prevedeni v slovenščino. Paket XPI in skrčen imenik za Linux za Mozilla Firefox lahko najdete tukaj, za Mozilla Thunderbird pa tu. Kmalu lahko pričakujete tudi različice za Windows.

Na izid novih različic programov sta nas opozorila tudi Mavrik in boogoo.