Irski predlog o programskih patentih sprejet

Matej Kovačič

20. maj 2004 ob 11:20:10

Kot kaže, obstaja precej možnosti, da bomo v EU vseeno dobili programske patente. Predlog irskega predsedstva je bil namreč sprejet, kar po poročanju FFII zelo zožuje možnosti Evropskega parlamenta, da doseže kakršenkoli kompromis. V FFII so zato zapisali, da sta "Svet ministrov in Evropska komisija nevarno orodje oligarhije v Evropi". Po poročanju FFII je irskemu predlogu nasprotovala samo Španija, ki pa ni bila dovolj "konstruktivno proti", da bi bil predlog zavrnjen.

Iz sporočila za javnost ministrstva za gospodarstvo žal ni moč razbrati kakšna navodila so dobili člani slovenske delegacije, a po naših podatkih, je Slovenija glasovala za sporni irski predlog, čeprav je ministrstvo za informacijsko družbo ministrstvu za gospodarstvo predlagalo naj glasuje proti. Po naših podatkih naj bi bilo dogovorjeno, da se bodo naši predstavniki glasovanja vsaj vzdržali, a kot kaže so na koncu vseeno glasovali za programske patente.

Na dan glasovanja smo od predstavnika g. Peterleta smo dobili še eno pismo, v katerem je kot odziv na pisanje Slo-Techa zapisal: "V prejšnjem sporočilu sem prenesel, da bo g. Alojz Peterle kot poslanec Evropskega parlamenta zadevo preučil. O zadevi bodo namreč odločali v Evropskem parlamentu na eni od jesenskih sej. Do takrat pa bodo potekali različni razgovori tako z lobisti kot drugimi poslanci. Mislim, da ste površno ocenili, da se z zadevo "nimamo časa" ukvarjati. Parlamentarni del odločanja o tem problemu se je namreč šele začel. Trenutno so v Evropskem parlamentu posamezni poslanci, ki opozarjajo na določene probleme. G. Peterle je trenutno glede te zadeve v stiku z gospo Kauppi (Finska), ki je gotovo med najbolj vidnimi zagovorniki s strani EP sprejetega teksta."

Upajmo, da bodo g. Peterle in ostali slovenski evroposlanci zadevo čimprej preučili in do nje zavzeli stališče, prav tako pa upamo, da se bodo ministrstva iste stranke v bodoče uspela dogovoriti za enotno stališče in ga tudi zastopati. Kot kaže dosti časa za razmišljanje ni več ostalo.

Na novico nas je opozoril tudi napsy.