Dodatni sateliti za ameriško vojsko

McHusch

21. mar 2003 ob 07:51:03

V zadnjih mesecih in tednih je Pentagon uspel prestaviti prek 200.000 čet, tisoč letal in več ducatov vojaških ladij v okolico Iraka, a si še vedno prizadeva nabrati dovolj kapacitet satelitov za uspešno komuniciranje z njimi, saj njihovi vojaški sateliti ne zadoščajo.

Viri poročajo, da Pentagon kupuje celo zmogljivosti komercialnih satelitov za vojaške namene v tej informacijski vojni. Različni uradniki poročajo, da Pentagon v tem času porablja do desetkratne kapacitete kot so jih v Zalivski vojni. Predstavnik Satellite Industry Association pravi še, da Pentagon trenutno neprenehoma zaseda vso satelitsko širino, ki jo lahko dobi, stoodstotno. Z njim lahko s količino poslanih podatkov tekmujejo le evropske in ameriške novinarske hiše.

V preteklih mesecih je nekaj podjetij dejansko podpisalo dogovore z vlado o vojaški uporabi komercialnih satelitov. Space Imaging Inc. so iztržili $120 mio, Eutelsat SA $100 mio. Pogodbe naj bi podpisalo še nekaj drugih podjetij, naprimer DigitalGlobe, ki pa se bodisi o ceni še pogajajo bodisi je ne bodo javno naznanile. Več o tem.