DOVOLJ NAM JE - študentske demonstracije 2001

luni

2. jun 2001 ob 15:52:50

Hm, danes sicer nimam veliko časa in bom za ostale novice poskrbel pozneje, toda ta si zasluži takojšnjo objavo. Spisal jo je McLion, webmaster 100si spletne lestvice. Naj pove kar sam:

Mail, ki so ga dobili uporabniki KISS-a: "Se se spominjate brezskrbnosti in sproscenosti studentskih let? Danes je drugace. Idila studentskih let je le se spomin." Že resno razmišljam kako bo lahko obstajal potemtakem 100si.com, slo-tech.com, minet.si... To so strani, ki jih vzdržujejo pretežno študentje in dijaki. Če študentskega dela kot ga poznamo do sedaj ne bi več bilo, niti takih strani več ne bi bilo in res, ali bi delali polne urnike in študirali 10-12 let s pridno zasluženo šolnino ali pa bi samo delali, da bi preživeli (kar je bolj mogoče).

Oderuške stanarine, vse manj štipendij, še te iz leta v leto nižje, visoke cene bonov in vedno dražji študij jasno kažejo odnos naše oblasti do študentov.

Kot da ni dovolj, da država že vrsto let zanemarja študentsko problematiko in se kljub interesu po več izobražencih mačehovsko obnaša do visokošolskega študija, nam sedaj hoče zadati še usodni udarec. V svoji vnemi, da zakrpa proračunsko luknjo, se je spravila na najšibkejse. Obdavčila bo štipendije, obdavčila študentsko delo, znižala subvencije za bivanje pri zasebnikih, obdavčila otroške dodatke in uvedla šolnine.

Razumemo težak položaj države in njenega gospodarstva. Pripravljeni smo marsikaj potrpeti in počakati na svoj trenutek, ko bomo lahko mi prispevali k razvoju. Zato študenti ne zahtevamo, da država nemudoma uredi sistem štipendiranja in zagotovi vsem študentom bivanje v študentskih domovih. Tudi ne zahtevamo, da država čez noč opravi z visokimi stanarinami in vse višjimi cenami študentskih bonov.

Zahtevamo pa, da nam država ne vzame še zadnjih možnosti za pridobitev ustrezne izobrazbe in s tem uspešnega življenja.

Lastna država nam jemlje pravico do osnovnega socialnega varstva pri študiju. Študij postaja luksuzna dobrina, ki bo dostopna samo bogatejšemu sloju, zmožnemu plačati šolnino, oderuško stanarino in stroške vse dražjega izobraževanja.

Tega ne bomo več prenašali!

Dovolj nam je!

Dovolj nam je norosti oblasti in njenega pohlepa! Dovolj nam je okorele univerze! Dovolj nam je zanemarjanja, podcenjevanja in preziranja!

14. junija bomo študentke in študenti, dijakinje in dijaki ter starši udarili s pestjo po mizi in rekli: Dovolj nam je!