Zasebnost na spletu...

TinkaPinka

27. maj 2001 ob 01:16:57

Vsi že vemo, da zasebnosti na spletu bolj ali manj ni. Največje oglaševalske agencije zbirajo podatke o vaših navadah, vaših konjičkih, vaših nakupovalnih navadah in tako naprej. Dober primer je tudi recimo Amazon, ki zbira podatke o tem, kakšne knjige iščete in glede na te podatke vam prikaže priporočene knjige za vas.
Zaradi očitkov oglaševalski industriji, da nenehno vdira v zasebnost uporabnikov, so postavili dve spletni strani (t.i. "opt-out" strani), Network Advertising Initiative in Andersen Compliance, kjer lahko uporabniki odklonijo uporabo njihovih podatkov, ko obiščejo popularne komercialne spletne strani.
V preteklosti so morali uporabniki na vsaki spletni strani posebej označiti, da ne želijo uporabe njihovih podatkov na spletni strani, kar je povzročilo kritiko varuhov zasebnosti in nekaterih zakonodajalcev. Tako se ameriški kongres nagiba k temu, da bi na splošno uredil to problematiko na ta način, da bi lahko oglaševalske agencije uporabljale podatke o uporabnikih samo tedaj, če je uporabnik izrecno dovolil, da se lahko uporabijo njegovi podatki. Oglaševalske agencije nad to zakonodajo seveda niso navdušene, in zato sta se tudi pojavili ti dve "opt-out" strani. Navkljub tej gesti pa dvomim, da se bo stanje (brez ustrezne zakonodaje) kaj dosti izboljšalo.