Linux @ Xbox: Prosimo žegen

Ziga Dolhar

24. feb 2003 ob 10:41:01

Očitno je nagrada v višini 200.000 USD za prvo ekipo, ki bo spravila Linux k delovanju na nemodificiranih Xboxih, precej vabljiva ([:\\]). Ako tej temi v preteklosti niste ravno sledili, naj vam podam kratek povzetek: neznani osebek (za katerega se je kasneje izkazalo, da je sam Gospod Lindows) je ponudil nagrado za prvo delujočo verzijo Linuxa, ki za poganjanje ne bo potrebovala (nezakonitega) posega v samo konzolo Xbox. Ta ima namreč vdelan zaščitni sistem, ki od vsakega zagnanega programa zahteva digitalni podpis, ki pa ga morajo kakopak blagosloviti pri Microsoftu. Linux se na omenjenih škatlicah uspešno poganja že kar nekaj časa, vendar je za to potreben poseg v konzolo: zamenjava čipa.

Skupina, ki je javnosti še najbolj poznana, se je odločila poslati odprto pismo Microsoftu, v katerem jih pozivajo (prosijo), naj jim dodelijo digitalni podpis in tako požegnajo njihov projekt. Dasiravno argumentom v pismu ne gre oporekati, bi sam drznil reči, da fantom ne bo uspelo. Xbox namreč ni t.i. "konzola PC", pa čeprav je njegova zgradba dokaj podobna, ne pa identična. Za njim stoji namreč tudi politika, ki je bliže konzolastični: gre za izdelek, namenjen poganjanju iger, s čimer Microsoft tudi kani pravzaprav financirati sam razvoj konzole, ki se prodaja z izgubo.

Če bi Microsoft omogočil (poenostavil) poganjanje Linuxa, bi to lahko pomenilo rez goltanca: tako poceni in zmogljivega PC-ja na trgu nekako ne gre spregledati.