Spet ta RIAA

McHusch

19. jan 2003 ob 19:00:09

Glasbena industrija je v težavah. Predvsem po zaslugah Interneta. Prodaja CD-plošč pada in v letošnjem letu je pričakovan šestodstoten padec prodaje. Glavni krivec pa je, po mnenju RIAA, seveda, online piracy, karkoli si že pod tem predstavljajo. In ker se RIAA ter glasbeni založniki niso pripravljeni odreči mastnim zaslužkom, so zakuhali še eno štorijo.

Tokrat so se spravili kar nad nič hudega sluteče ponudnike internetnih storitev. "Želimo jih narediti bolj odgovorne za za početje svojih uporabnikov," so dejali pri RIAA. Zaradi naraščanja široko-pasovnih povezav je namreč v razmahu tudi internetno piratsvo in RIAA mu je odločena kljubovati. Boj z mlini na veter?

Po njihovem prepričanju se še vedno največja izmenjava rožic dogaja na različnih temačnih straneh, medtem ko se ISP-ji branijo z izjavami, da jim 30-60% prometa naredijo razni P2P programi, ki jih, tehnično pravijo, ne morejo blokirati. RIAA je celo odločena poizkusiti z zadnjim sredstvom. ISP-ji naj bi uporabnikom zaračunavali poseben prispevek, če bi zaznali, da obiskujejo prepovedane strani. Seveda delež RIAA ne bi bil zanemarljiv. Klik!

Očitno vodilnim še ni kapnilo, da je Internet drugačen medij, ki zahteva tudi drugačne pristope.