RIAA: Zakon je zakon. Mi ga bomo upoštevali.

Ziga Dolhar

5. maj 2003 ob 21:44:24

RIAA -- nas s svojimi izjavami preseneča. Redno. Tokrat pa je prišlo že do tako humoresknih izjav, da sem novico, ki jo je objavil TheRegister, preveril še na drugih spletiščih -- da, deluje avtentično.

Pretekli teden sem bolj v šali kot zares zapisal, kakšnih metod bi se RIAA v svojem legitimnem boju proti nelegalninam lahko poslužila. Očitno pa resnica ni daleč.

Kakor med drugim poroča tudi New York Times, naj bi vrli krožkarji spletnim uporabnikom ponudili kar 3 trojanske konje, vsi pa so povezani z grobim posegom v uporabnikovo koriščenje računala, ako program zazna prisotnost nelegalno pridobljenih glasbenih datotek. Prvi naj bi tako uporabnike usmerjal na strani, kjer je moč povsem zakonito kupovati glasbo; 'freeze' za nedoločen čas (minute -- ure?) zamrzne računalo, s čimer se ob trdem resetiranju pojavi riziko izgube podatkov. Tretji Zlobjek™ preišče trdi disk in izbriše sumljive datoteke -- problematično je le to, da njegov algoritem za ločevanje med legitimno in nelegitimno pridobljenimi vsebinami še ne deluje brez napak.

To pa še ni vse: razmišljajo tudi o pravcatem blokiranju oz. napadu na omrežje tistega, ki bi si glasbo drznil ponuditi v skupno internetno rabo... Verjetno res ni daleč čas, ko bo svežeodpuščeni delavec svojemu šefu potaknil Eminema, nakar bo v podjetju sledil internetni mrk.

RIAA: credo quia absurdum

p.s.: odgovorni poudarjajo, da se bodo poslužili le tistih metod, ki bodo delovale v okviru zakona--. Na vse skupaj nas je opozoril tudi svit.