"Skriti" podatki v avtomobilih

poweroff

5. avg 2009 ob 14:45:06

Včerajšnji Dnevnik poroča o sumu krive ovadbe in sumu zavarovalniške goljufije s strani Domena Zavrla.

Zgodba ima sicer politično konotacijo, saj je bil Zavrl v preteklosti blizu nekaterim politikom, a po poročanju Dnevnika naj bi Zavrl 3. januarja 2007 ob 21.20 policiji prijavil krajo svojega avtomobila, od zavarovalnice Triglav pa zahteval izplačilo 50.000 EUR zavarovanja. Na policiji naj bi izjavil, da je bil v tujini, ko pa se je vrnil, pa je bilo vozilo ukradeno. Zavarovalnici naj bi predložil tudi dva ključa, ki naj bi ju imel s seboj v tujini.

Kasneje naj bi policija vozilo našla v Kopru, v njem pa parkirni listek iz dne 3. januarja 2007 ob 17.51. V preiskavi je potem po poročanju Dnevnika policija ugotovila, da je bil eden izmed ključev, ki naj bi jih lastnik imel pri sebi v tujini, v vozilu uporabljen 3. januarja 2007 ob 17.41.

Vsekakor je dejstvo, da je s podatki o tim. kodnem vžigu iz diagnostičnega računalnika v nekaterih vozilih mogoče dobiti številne podatke. Tako je mogoče dobiti podatke o tem kateri ključ je bil uporabljen v vozilu, pa tudi čas vožnje, hitrost, pospeševanje, zaviranje in celo uporabljene prestave. Vse te podatke je mogoče uporabiti tudi proti posamezniku, vprašanje pa je, koliko se lastniki avtomobilov zavedajo kateri podatki o njihovem jeklenem konjičku se pravzaprav že beležijo.

Po uvedbi elektronskega cestninjenja pa bo morda izbrana tudi takšna rešitev, ki bo omogočila hrambo lokacijskih podatkov o gibanju posameznega vozila in število shranjenih osebnih podatkov bo morda še večje.

Bomo tako v prihodnosti dobili tudi zasebnosti prijazne avtomobile?