Nova zakonodaja na področju nezaželene pošte

Bakunin

26. feb 2003 ob 19:56:19

ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VARSTVU POTROŠNIKOV (ZVPot-A) prinaša poleg drugih novosti tudi precej sprememb, bolje, končno ureja tudi nezaželeno pošto - spam.

Novi 45.a člen (link) v prvem odstavku določa, da lahko podjetje (po definiciji tega zakona: pravna ali fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost) uporablja takšen način komunikacije s potrošnikom samo, če potrošnik na to vnaprej pristane, torej šele njegov konsenz izključi protipravnost. Seveda pa lahko potrošnik od prejemanja tovrstnih vsebin kadarkoli odstopi.

Ob taki spremembi, je zakonodajalec moral spremeniti tudi sankcije (77. člen, 22. in 23. točka): posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, se kaznuje za prekršek z denarno kaznijo najmanj 1.000.000 tolarjev, pravna oseba pa z denarno kaznijo najmanj 3.000.000 tolarjev, če krši zgoraj omenjeni člen.

Kaj to pomeni? Predvsem upam, da so tako podjetja kot potrošniki seznanjeni s spremembo zakonodajo. Ali bo ta sprememba prinesla red, bo pokazal čas.