Spammajmo ga, tokrat iz tujine!

Matej Kovačič

4. apr 2003 ob 19:17:38

Pred kratkim sem v svoj poštni nabiralnik od pošiljatelja "Support USA Troops" dobil reklamno sporočilo s temo "IRAQ T-Shirts". Kot zavednega antinatovca in mirovnika me je vsebina seveda še dodatno razjezila, saj je bilo v sporočilu zapisano da "Show Your American Patriotism & Support with These High-Quality Shirts!. Malce podrobnejši pregled reklamnega e-sporočila je pokazal, da sporočilo vsebuje tudi slikico velikosti 1x1 pixel, ki je namenjena identifikaciji (če tega ne prepreči požarni zid se slikica ob branju e-sporočila "aktivira" in pošiljatelj tako ve, da je e-naslov "živ").

Ker pa imamo v Sloveniji novo zakonodajo, ki naj bi urejala področje reklamne elektronske pošte, in ker direktiva EU 2002/58 o obdelovanju osebnih podatkov in varstvu zasebnosti na področju elektronskih komunikacij opozarja, da skriti identifikatorji resno ogrožajo pravico do zasebnosti in določa, da smejo biti uporabljeni le v zakonite namene in z vednostjo uporabnikov, mi res ni preostalo drugega, kot da naredim reality check: tako sem brž vzel tipkovnico pod prste in Tržnemu inšpektoratu RS posredoval prijavo kršitve Zakona o varstvu potrošnikov. In rezultat?

Čez dva dni sem iz Tržnega inšpektorata dobil sledeči odgovor:
"Vaše prijave žal ne bomo mogli rešiti, saj se lastnik domene iraqtshirts.com nahaja v Los Angelesu, ZDA, in sicer je to Internet Products Group, LLC. Kljub temu, da je bil kršen 45.a. člen Zakona o varstvu potrošnikov (prečiščeno besedilo - Uradni list RS, št. 14/03), je pristojnost Tržnega inšpektorata RS omejena na področje Republike Slovenije. V kolikor bi vam omenjeno ali kakšno drugo ponudbo poslal kdo iz Slovenije, bi lahko na podlagi ugotovitev pričeli z upravnim in kazenskim postopkom."

In sklep? Ko boste kljub novi zakonodaji naslednjič želeli nekaznovano poslati spam v Slovenijo, se najprej zapeljite čez mejo. Ali pa kolegu v tujini v zameno za uslugo podarite kakšno majico. Posel bo cvetel.