Prerojeni ATI Radeon 9500 Pro

AtaStrumf

27. nov 2002 ob 19:53:11

Kot je že kar nekaj časa v navadi v računalniški industriji, se novi izdelki predstavljajo tudi po več mesecev pred njihovo dejansko dobavljivostjo v trgovinah. ATI tu ni nobena izjema, saj za Radeona 9500 Pro vemo že kar nekaj časa, vendar pa šele sedaj dejansko prihaja na prodajne police. Če ste komaj čakali nanj, je to vsekakor dobra novica, a počakajte, to še ni vse: ATI ima za vas pripravljeno še eno zelo prijetno presenečenje.

Kot kaže so se pri kanadskem proizvajalcu grafičnih kartic odločili, da bodo iz njihovega Radeona 9500 Pro iztisnili še nekaj več hitrosti, da bo lahko uspešnejše konkuriral GeForce4 družini kartic (in morda celo svojemu bratu 9700?). Kot so ugotovili na AnandTech-u, so pri ATI-ju izdelali optimizirano vezje za 128-bitni spominski vmesnik, mu omogočili namestitev celotnih 128 MB spomina ter zamenjali Samsungove pomnilniške čipe za Hynixove. Prvi testni primerki so bili namreč posajeni kar na čipovje močnejšega 9700 Pro in so imeli le 64 MB pomnilnika. Vendar pa tudi to še ni vse. ATI je namreč storil nekaj, česar od njega do sedaj nismo bili vajeni: z novo kartico so pakirani tudi novi gonilniki, ki so močno izboljšali zmogljivosti - celo tja do 20%. Žal to velja samo za model 9500 Pro, saj ostali modeli ne kažejo praktično nobene pohitritve.

In kaj je sedaj rezultat vseh teh izboljšav? nVidia se je znašla v velikih težavah. Radeon 9500 Pro se v skoraj vseh testih vmešča takoj za ali pa celo pred GF4 Ti 4600, z izjemo Croteamovega Resnega Sama, a z malo navijanja zna biti tudi to popravljeno [>:D]. Kot kaže, bo nVidia najmanj naslednja 2 meseca zaostajala za ATIjem v vseh cenovnih razredih. Kako imamo radi konkurenco [:D]! Če vas zanimajo še kakšne podrobnosti pa kar odklikajte sem.