Microsoft Slovenija pošilja spam?

Matej Kovačič

6. feb 2004 ob 14:44:58

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu potrošnikov določa, da "podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto samo z vnaprejšnjim soglasjem posameznega potrošnika, ki mu je sporočilo namenjeno" (novi 45a člen). Spam so torej vsa tista sporočila, ki so namenjena oglaševanju izdelkov ali storitev in so poslana brez vnaprejšnjega soglasja.

Tega pa očitno ne vedo pri Microsoft Slovenija, saj sem danes v svoj poštni predal dobil reklamno sporočilo, v katerem me vabijo na Microsoftovo NT konferenco 2004. Sporočilu je dodana priponka v MS Word formatu (v kateri piše isto, kot v samem sporočilu) velikosti 439 kb in nekaj slik. Skupna velikost sporočila je kar 692 kb!
Sporočilo je bilo poslano iz IP naslova 217.72.75.25 (ki po podatkih RIPE.net pripada podjetju Repro MS d.o.o.), naslov pošiljatelja in prejemnika (from: in to: polje) pa je isti - "Microsoft Informacije" <info@microsoft.si>. Sporočilo je bilo seveda poslano s pomočjo Microsoft Exchange.
Avtorica Wordovega dokumenta je Š**** R*****, Microsoft Corporation. Na dnu sporočila, ki mu je dodan tudi cenik in promocijsko obvestilo o popustu za predprijave, sicer piše, da je "bilo poslano izključno v informativne namene".

Zanimivo pa je, kje je Microsoft (oziroma pošiljatelj) dobil moj elektronski naslov? Glede na to, da je bilo sporočilo poslano na elektronski naslov, ki ni objavljen na nobeni spletni strani (in ga ni mogoče najti ne na Googlu, ne na Najdi.si), ostane samo še ena možnost. Pred nekaj časa sem namreč klical na Microsoftovo tehnično podporo, in ker mi niso znali takoj odgovoriti, so mi ponudili možnost, da mi odgovor pošljejo po elektronski pošti. Očitno so moje osebne podatke zabeležili v neko bolj trajno bazo, ki jo uporabljajo tudi za pošiljanje reklamnih obvestil. Zanimivo je tudi dejstvo, da so me nekaj dni zatem klicali iz anketnega centra na Nizozemskem (govorili so slovensko), in sicer z namenom, da me povprašajo po mojem zadovoljstvu z Microsoftovo tehnično pomočjo. Seveda jim nikoli nisem dal nikakršnega dovoljenja za hranjenje in obdelavo mojih osebnih podatkov (sploh pa ne pisnega, kot to zahteva slovenska zakonodaja!), niti s strani Microsofta nisem bil opozorjen na to, kako se bodo moji osebni podatki uporabljali.

Če na zadevo pogledamo iz širše perspektive, gre za tipičen primer neupoštevanja slovenske zakonodaje. Na spletni strani Microsofta o zasebnosti njihovih uporabnikov piše "Vaši podatki se lahko shranjujejo in obdelujejo v ZDA ali kateri koli drugi državi, v kateri je prisoten Microsoft, njegova lastniško povezana podjetja, podružnice ali posredniki...", kar je zelo verjetno v nasprotju s 24. členom Zakona o varstvu osebnih podatkov in Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu osebnih podatkov, ki prepovedujeta iznos osebnih podatkov v države, ki nimajo urejene ustrezne zaščite tudi za tuje državljane (ZDA) oz. za iznos zahtevata pisno soglasje posameznika. Podobno je verjetno v nasprotju s slovensko zakonodajo (predvsem z Zakonom o varstvu potrošnikov) tudi Microsoftovo pojasnilo na isti strani, da "Microsoft.com občasno dovoli drugim podjetjem, da našim registriranim strankam po navadni pošti ponudijo informacije o svojih izdelkih in storitvah.".

Vsekakor bo zadeva verjetno zanimala tako tržni inšpektorat, kot tudi inšpektorat za varstvo osebnih podatkov...