V ZDA pripravljajo Criminal Spam Act of 2003

Matej Kovačič

30. sep 2003 ob 15:32:22

Pri FindLaw so pred nekaj dnevi objavili, da ameriški Kongres pripravlja Criminal Spam Act of 2003, ki naj bi ga sprejeli še letos ( Senate Panel Backs Anti-Spam Bill, Includes Jail). Če oz. ko bo sprejet, bo to prvi tovrstni zakon v ZDA, ki bo veljal na zvezni ravni.

Če bo zakon sprejet, bo z denarno in zaporno kaznijo prepovedan vdor v zaščiten računalnik z namenom pošiljanja komercialnih elektronskih sporočil preko ali iz tega računalnika, oziroma pošiljanje teh sporočil preko zaščitenega računalnika z namenom zavesti prejemnike o viru pošiljatelja. Prav tako bo prepovedano ponarejanje glave (header) takega sporočila ter registracija več kot pet elektronskih naslovov oziroma več kot dve domeni z lažnimi podatki ter pošiljanje komercialnih sporočil preko takšnih naslovov oziroma domen.

In kako predlog Criminal Spam Act of 2003 definira komercialno elektronsko sporočilo oziroma spam? Po definiciji iz predloga zakona je to vsako elektronsko sporočilo, katerega glavni namen je komercialno reklamiranje ali oglaševanje izdelkov ali storitev, to pa vključuje tudi vsebino spletne strani ali spletno stran, ki je posvečena komercialnemu izdelku.

Pohvalno je, da predlog (za zda) ne kriminalizira uporabe anonimizerjev elektronske pošte ter različnim političnim aktivistom in disidentom daje dovolj svobode pri anonimni rabi interneta, iz definicije spama pa je tudi natančno razvidno kaj spam je (in kaj ni). Sicer pa smo o spamu pred kratkim pisali tudi na Slo-Techu.