Pes, ki zna prinesti e-časopis

OwcA

7. sep 2003 ob 00:52:43

Sony je predstavil novo leglo robotskih kužkov AIBO. Rod ERS-7 je veliko pametnejši od svojih prednikov, in si kot prvi lahko izoblikuje značaj tekom svojega življenja. Da bi ta prišel kar najbolj do izraza, mu gobček krasi nov LED-zaslon višje ločljivosti, ki omogoča prikaz obsežnejšega nabora čustev. Njega stvaritelji se zavedajo, da se povodcem čas izteka, zato nova ščeneta priklepamo na njihovo uto kar z WLAN vmesnikom.

Če si nekoliko bolj natančno ogledamo, kaj nam prinaša kombinacija 64-bitnega 576 MHz RICS procesorja (me zanima, do koliko bi se ga dalo naviti, in kakšen učinek bi to imelo na njegovo psiho. Do sedaj smo frustracije trpeli le navijalci, skrajni čas, da prestavimo bojišče čipom pred duri. [:D]) in 32 MB pomnilnika, lahko v AIBU prepoznamo znanilca nove dobe. Hišni roboti že trkajo na naša vrata.

To štirinožno čudo zna prepoznavati videne vzorce, zato sam odtaca proti polnilni postaji, ko ga grudi lakota in se razveseli lasnika, ko prepozna njegov obraz. Količkaj uporaben računalniški vid zahteva razmeroma razločne slike, zato so mu izbolšali vid, ERS-7 tako vidi trikrat bolje od svojih staršev.

Ob omembi vseh teh lasnosti so se "konvencionalni" psi lahko samo zdolgočaseno prevalili na drugo stran, a sedaj je čas, da tudi ti našpičijo uhlje. AIBO namreč zna stvari, ki jih oni ne. Naprimer posneti fotografijo in jo prenesti na bližnji računalnik. Pozabljeni so časi, ko smo psu večkrat "precej" ostro povedati, kaj od njega želimo, ta pa je še kar naprej neumorno preganjal sosedovega mačka po dvorišču. AIBU lahko preprosto napišemo e-pismo, da bo že v prvo ubogal, pa mi verjetno ni treba posebaj poudarjati.

S tem sicer kar krepko zaplujemo v "fetišistične" vode, ampak če slučajno radi božate plasične robote, vedite, da je tudi za vas poskrbljeno. Psiček ima po celotnem trupu in predvsem glavi razporejene elektrostatične senzorje, ki zazavajo dražljaje brez nadležnih klikov ali potrebe po izrazitem pritisku.

Četudi ga nočete ljubeče čohljati, morate priznati, da njegove spretnosti kar kličejo po nagradi. Morda posebaj zanj razviti rožnati (priznam, pri izbiri barve se niso ravno potrudili [>:D]) kosti AIB one, ki jo AIBO lahko z gobcem, zahvaljujoč izboljšani kinetiki, pobere iz tal.

Nikar si ne umišlajte, da je AIBO "samo" nadomestilo za pomehkuženega pudlja. Daleč od tega! Svoj kruh si kaj lahko služi tudi kot vrhunski športnik.