Spet o zaščiti glasbenih CD-jev

BojlerTM

9. okt 2003 ob 20:14:11

Tokrat bom pisal o "razbitju" najnovejše zaščite glasbenih ploščkov - MediaMax CD3. Študent univerze Princeton je našel način, kako obiti zaščito, s preprostim pritiskom dvigalke (shift tipka), v času ko vstavimo plošček v računalnik. Zaščita je narejena tako, da se ob prvem zagonu zaščitenega ploščka naložijo posebni gonilniki, ki nato "motijo" predvajanje in s tem tudi kopiranje vsebine ploščka. CD vsebuje poleg pesmi v klasičnem AIFF standardu, ki je namenjen predvajanju na Hi-Fi napravah, še DRM zaščitene pesmi v WMA formatu. Slednje lahko na računalniku nemoteno predvajamo, ter si jih presnamemo na DRM osveščen prenosni predvajalnik.

Če pa ob vstavitvi ploščka držimo dvigalko, preprečimo samozagon inštalacije zlih gonilnikov in tako brez problemov dostopamo do skladb. Na univerzi so povedali, da je to do sedaj najpreprostejši znani način kako obiti zaščito. Več o tem v orginalnem članku.

Današnja industrija vlaga ogromno denarja v novejše in boljše zaščite pred nelegalnim kopiranjem vsebine, a hkrati mora kupcu omogočiti, da si lahko naredi varnostno kopijo. A kaj, ko jim ne uspe.