Baza podatkov o skoraj 98 % ameriške populacije

Matej Kovačič

30. jun 2004 ob 12:21:09

Mass Hich Tech magazin poroča, da je ta mesec podjetje LocatePlus sklenilo pogodbo s protiterorističnim in ostalimi preiskovalnimi oddelki massachussetske policije, s katero so policiste na terenu opremili z brezžičnimi napravami in dostopom do njihove baze podatkov.

Baza podatkov vsebuje osebne podatke o skoraj 98 odstotkih ameriške populacije, vključno s sedanjim in preteklimi naslovi, sostanovalcih, podatkih o lastništvu vozil in nepremičnin, morebitni kriminalni preteklosti itd. Podjetje se na svoji spletni strani pohvali, da imajo bazo skoraj vseh, tudi tajnih telefonskih številk (vključno z številkami mobilnih telefonov), omogoča pa tudi iskanje po bazi registriranih vozil.

Policija je seveda navdušena, saj so jim bili ti podatki sicer dostopni že prej, vendar so za dostop do njih potrebovali dneve ali tedne, "z brezžičnimi napravami pa je to mogoče v sekundah" (izjava Johna Latorelle, direktorja podjetja LocatePlus). Navdušeno pa je tudi podjetje, saj pričakuje, da bo svoj lanski dobiček, ki je znašal 3,4 milijonov dolarjed, letos skoraj podvojilo.