VapoChill XE "Xtreme Edition"

HardwareMaster

4. apr 2004 ob 13:51:28

Ekstremno navijanje je želja prenekaterega računalniškega nadebudneža in k takemu navijanju spada tudi ekstremno hlajenje. Vodno hlajenje zagotavlja veliko več, kot nam lahko ponudu zračno hlajenje, korak pred vsemi pa je podjetje Asete s svojimi proizvodi VapoChill, ki delujejo na tehnologiji, na kateri deluje vaš domači hladilnik ali skrinja. Podjetje je zaslovelo s prvim VapoChill proizvodom leta 1999 in od takrat se njihovi produkti iz leta v leto samo še izboljšujejo.

VapoChill XE, katerega so stestirali na HardOCP je po zunanjosti enak prejšnim modelom, v notranjosti pa se skriva močnejši sistem hlajenja z novim Evaporatorjem (nekakšnim blokom za procesor). Stvar so dodobra pretestirali v navijanju, ter ga primerjali z "stock" hladilnikom ter VapoChill PE, vse skupaj pa so prikazali v nazornih grafih. Procesor, na katerem so testirali, je bil Intel P4 3GHz, naviti pa jim ga je uspelo do 3.96Ghz ("rock solid"). Temperatura procesorja je bila pod polno obremenitvijo 15°C, medtem ko je imel procesor pri isti frekvenci v mirovanju temperaturo -12°C.

Če ste resen navijalec in če imate v žepu nekoliko preveč cekinov (VapoChill XE stane namreč zajetnih 859 dolarjev + poštnina), potem je VapoChill prava stvar za vas, drugače pa se boste morali zadovoljiti z manj učinkovitim hlajenjem.