Ohlajanje vode po Swiftechovo

OwcA

28. apr 2004 ob 23:40:17

Če želimo spraviti temperaturo procesorja pod sobno, se vsekakor moramo zateči k aktivnemu prenosu toplote. V uporabi sta dva pristopa, bodisi s faznimi spremembami plina, bodisi s TEC-om. V obeh primerih lahko hladimo čip neposredno ali pa hladimo vodo in nato uporabimo navadno vodno hlajenje, da dokrajčimo™ to nadležno toploto. Nasplošno slednji pristop ni pretirano v zvezde kovan, saj je učinkovitost manjša, kompleksnost pa večja. A temu ni čisto tako, v račun moramo vzeti dejstvo, da so doslej to bili le ljubiteljski projekti, kjer kakovost izdelave ni vedno najboljša. Kakšnih šest mesecev nazaj pa je Swiftech izdal komplet MCW-Chill 452, prvi komercialni ohlajevalec vode.

Srce sistema sta dva 226-Wattna TEC-a. Vsakega hladi vodni blok MCW5002, na hladni strani vsakega pa je pritrjeno še eno dno MCW5002, le da je obrnjeno okoli, tako da je površina optimizirana za izmenjavanje toplote v stiku z vodo, ki jo ohlajamo.

Glede na zasnovo so idealna rešitev trije tokogrogi. Dva za ohlajevalec vode in tretji za hlajenje česar koli že s to ohlajeno vodo. Prav to si je sestavil v svojem testu pHaestus, dosedaj edini, ki je imel možnost preskusiti to zverino. Glede na prej omenjene težave s tovrstnimi sistemi se je težko nadejati normiranosti rezultatov, zato nam raje postrežejo z analizo vplivov ohlajanja vode na prehajanje toplote. Rezultati so zelo zanimivi, saj se plesu spremenljivk pridružita še s temperaturo spremenljiva viskoznost vode in ohlajanje preko sekundarnih poti.