Gimp 2.0!

mathjazz

24. mar 2004 ob 15:27:28

Podporniki odprtega modela razvoja programske opreme radi izpostavljajo, da prost dostop do izvorne kode omogoča hitrejši razvoj programja, ker ga lahko vsak razvija, spremembe pa mora objaviti. Kljub temu pa se je pri nekaterih ključnih izdelkih razvoj zelo zavlekel, kar smo občutili predvsem pri čakanju na Mozillo 1.0.

Nekaj podobnega pa se je zgodilo tudi pri razvoju drugega rodu programa GNU Image Manipulation Program, ki mu na kratko pravimo GIMP 2.0. Trajal je kar tri leta, zdaj pa smo končno dočakali izid nove različice, ki se z dvignjeno glavo kosa z Adobe Photoshopom in Jasc Paintshop Projem. Nova različica je prvič hkrati uradno na voljo za različne Unixe (tudi Linux), Windows in Mac OS X. Najpomembnejši novosti sta povsem prenovljen uporabniški vmesnik in podpora barvni paleti CMYK, ki jo uporabljajo tiskalniki.

Prenos z prenovljene uradne strani je zaradi preobremenjenih strežnikov trenutno skoraj nemogoč, tako da poskusite raje katerega izmed zarcalnih strežnikov. Preberite tudi prvo oceno in si oglejte predstavitvene filmčke.

Bo GIMP tako uspešen kot Mozilla?