» »

TennMax AGP Cooler

TennMax je podjetje, znano predvsem po svojih patentiranih Lasagna hladilnikih. Lasagna hladilniki so izjemno majhni, toda zaradi izjemne sestave ( o tem več pozneje... ) hladijo enako dobro, kot precej večji bratje. Ravno zaradi tega so primerni za inštalacijo na mestih, kjer je prostor zelo omejen, predvsem višinsko. Tako so znane različice Lasagn za Voodooje 2 in 3, TNT/TNT2 grafične kartice, GeForce itn itn. Sedaj pa nam je TennMax ponudil še različico za hlajenje BX, oziroma AGP čipovja ( v bistvu je BX ali drugo obenem tudi AGP čipovje ). Toda, zakaj bi hladili ta del sistema, ki je na videz nepomembenč

Da hlajenje BX čipovja ni tako nepomembno, kot se na prvi pogled zdi, sem nakazal že v članku, namenjenem posebej tej temi. Namreč na večini plošč je BX čipovje hlajeno samo z ti. greenijem. Gre za majhen zeleni hladilnik, ki je na čipovje pritrjen s pomočjo dveh plastičnih zatičev. Ta hladilnik je navadno skropucalo, in čeprav se podjetja tega zavedajo, se ne potrudijo niti toliko, da bi med njega in čipovje dali nekaj termalne paste. Namreč, BX čipovje je kot neko križišče računalnika, saj si različni deli sistema izmenjujejo podatke prejo njega. Tako se že samo po sebi dovolj greje, če pa procesor overclockamo ter mu povečamo zunanjo frekvenco ter napetost, se vse skupaj še poslabša. V marsikaterem primeru je lahko ravno vroče vezno čipovje krivo za nestabilnost sistema pri overclockanju. Najmanj, kar lahko naredite, je da greenie snamete s čipovja, ga pobrusite, ter med njega in čipovje dodate nekaj termalne paste. Seveda je precej bolj učinkovito, če čipovje hladite aktivno, in ravno to nam TennMax omogoča s svojim hladilnikom!

Sam hladilnik je zasnovan precej nenavadno. Kot prvo je izjemno majhen, kar lahko sklepate že iz tega, da je namenjen hlajenju veznega čipovja. Na tem mestu naj pripomnim, da je hladilnik za par milimetrov višji od navadnega greenija. Jaz osebno z njim nisem imel nikakršnih problemov niti pri večjih hladilnikih, toda vseeno velja biti pozoren. Ime Lasagna razumemo takoj, ko hladilnik pogledamo s strani. Namreč, ena na drugo je naloženih veliko tankih ploščic aluminija.

Ventilator je nameščen na sredini hladilnika, in ko se vrti, sesa zrak ter ga piha skozi reže. Tukaj velja omeniti, da je ventilator izjemno kvalitetne ter tihe izvedbe ( je skoraj neslišen ), kljub temu pa je dovolj močan, da v sekundi ohladi celoten hladilnik na temperaturo zraka, ki ga piha skozenj.

Na zadnji strani hladilnika se nahaja termalna ploščica temne barve. Verjemite, da stvar vsekakor ne boste hoteli takoj postrgati, saj gre za izjemno kvalitetno enoto. Ploščica se ob segrevanju zmehča ter se dobro oprime hladilnika ter čipovja in tako ustvari popoln kontakt med njima. Jaz sem vseeno na čipovje namazal še nekaj termalne paste, toda to je bolj sila navade, kot pa resnična potreba.

Hladilnik kot enota deluje izjemno premišljeno ter kvalitetno. Vsekakor se vidi, da so v zasnovo ter izvedbo pri TennMaxu vložili precej truda! Edino, kar me skrbi, je razdalja med režami hladilnika. Ta je namreč izjemno majhna in v kakem močno zaprašenem okolju ter sistemu brez filtrov na vhodnih ventilatorjih, bi se reže utegnile zamašiti, kar bi precej zmanjšalo hladilno sposobnost. Toda to je že bolj dlakocepstvo, kot pa resnična skrb!

Sama inštalacija hladilnika je preprosta kot pasulj! Seveda morate prej odstraniti greenija, kar večini ne bi smelo predstavljati večjega problema. S spodnje strani matične plošče je potrebno stisniti dva plastična nastavka, ter ju poriniti skozi luknjici. Nič posebnega. Nameščanje AGP Coolerja pa tudi ne bi moglo biti bolj preprosto. Hladilnik naravnamo na luknjici, ga pritisnemo ter skozi dva nastavka porinemo plastična vijačka. Res preprosto. za boljše razumevanje si poglejte sliki zapiralnega sistema.

Sedaj pa je čas za nekaj testov. Hladilnik sem primerjal s pobrušenim greenijem, ki je tudi bil namazan s termalno pasto.

Sistem, na katerem sem hladilnik testiral:

Testni računalnik
Procesor: Intel Pentium3 450
Pomnilnik: 64MB Fujitsu PC100 SDRAM
Matična plošča: MSI 6163Pro
Grafična kartica: 3DFX Voodoo3 2000 AGP
Disk: Seagate U4 8.4GB
Drobnarije: SB Live! Player, Pionner DVD-114F
Softver: Windows 98, FIGS gonilniki za Voodoo3

Temperature pri 30 minutnem idlanju sistema:

Temperature pri idlanju
  Temperatura sistema Sobna temperatura
Greenie 26-27 20
TennMax AGP Cooler 25 20

Temperature po 30 minutni uporabi ( loopan Final Reality s SETI@Home v ozadju za ponazoritev 100% obremenitve sistema):

Temperature pri obremenitvi
  Temperatura sistema Sobna temperatura
Greenie 27 20
TennMax AGP Cooler 25-26 20

Mogoče razlike na prvi pogled niso tako očitne, toda moj greenie je bil pobrušen do zrcalne gladkosti ter je vseskozi bil namazan s termalno pasto. Temperature, pridobljene z navadnim greenijem bi bile večje še za 2-3 stopinje celzija! 4-5 stopinj razlike pa je že kar precej, ter lahko zelo vpliva na stabilnost samega sistema.

Za zaključek naj povem, da dejansko gre za izjemno zanimivo enoto. Sam design ter kvaliteta izvedbe sta res neprekosljiva, kar dokazuje, da so se pri TennMaxu zares potrudili. Hladilnik je majhen, tih, svoje delo pa opravlja izjemno dobro. Vsekakor je sposoben tudi višjih toplotnih obremenitev, kar kaže tudi njegova uporaba na grafičnih karticah. še enkrat vam polagam na srce, da je hlajenje veznega čipovja precej pomembno, še posebej če se radi igračkate z visokimi frekvencami ter povečanimi voltažami samega čipovja ( to omogoča nekaj novejših matičnih plošč ). Seveda lahko za hlajenje poskrbite tudi sami, toda zelo težko je narediti majhen hladilnik, ki bi hladil podobno kot ta, velikega hladilnika na veznem čipovju pa si ne želite iz preprostega razloga, da bi blokiral večje hladilnike za procesorje. še posebej na Slot1/A matičnih ploščah. Negativen faktor je mogoče edino cena, saj  19$ ni tako malo, še posebej ne za naše razmere. Toda, če ga boste kupili, vam garantirano ne bo žal!

Na koncu bi se še rad zahvalil podjetju TennMax, ki se je samo ponudilo, da mi hladilnik pošlje na test. V prihodnosti pričakujte teste še drugih TennMaxovih izdelkov!

Plusi Minusi
  • izjemna kvaliteta,
  • design,
  • tih ventilator,
  • majhnost,
  • zelo dobri rezultati
  • nič
Hlajenje veznega čipovja

Hlajenje veznega čipovja

Vezno čipovje ( VIA, LX, i810... ) je pogosto spregledano področje hlajenja, ki pa lahko zelo pripomore k stabilnosti našega overclockanega sistema. To čipovje je v bistvu srce matične plošče in se pri delu nemalo segreva. Kot ...

Preberi cel članek »

Aftermarket hladilniki

Aftermarket hladilniki

V marsikaterem članku sem že omenil besedno zvezo aftermarket hladilniki. To je oznaka za hladilne sisteme, ki niso proizvedeni s strani proizvajalca procesorja ali čipa, temveč s strani drugih podjetij. Aftermarket hladilniki ...

Preberi cel članek »

Epox EP-BX6

Epox EP-BX6

[st.slika 41534] Čipovje: i440BX Možne zunanje frekvence: od 66 do 200MHz v 1MHz korakih! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

Hlajenje grafičnih kartic

Hlajenje grafičnih kartic

Grafične ( in tudi druge, kot recimo zvočne, mrežne... ) kartice se že same po sebi precej grejejo. Na današnjih karticah so procesorji, ki so nekajkrat močnejši kot centralni procesorji računalnikov pred nekaj leti ( na ...

Preberi cel članek »

Termalne paste in trakovi

Termalne paste in trakovi

V tem članku se bomo ukvarjali s termalnimi pastami in trakovi ( thermal paste in thermal pad/tape; vem, da prevod ni najboljši... če imate ideje, jih pošljite na moj e-mail ), torej kje, kdaj, kako in zakaj jih uporabljamo. Prvo si bomo pobližje ...

Preberi cel članek »