» »

Pogoni za potovanje po vesolju?

Pogoni za potovanje po vesolju?

«
1
2 3 4

Area_51 ::

Že nekajkrat sem gledal odajo potovanje po vesloju na discoveriju. Tam so predstavli neke pogone: Materijski pogon, Vesoljski vetrovi ???, svetlobni, warp, jedrsko-eksplozijski,... Mene zanima, !!!če bomo!!! kdaj zmogli potovati po vesolju, kateri pogon bi bil najbolj učinkovit, ker tam tega niso povedali????
Area 51

undefined ::

> Mene zanima, !!!če bomo!!! kdaj zmogli potovati po vesolju

Bomo.

> kateri pogon bi bil najbolj učinkovit, ker tam tega niso povedali????

Zaenkrat noben od obstoječih. :)

Vesoljc ::

upam da se bo Honda lotila tudi izdelave space cruiserjev...

my own TieFighter VTI :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

boyan64 ::

Glede na to, da si Area-51 bi nam ta odgovor moral dati ti.;)

schurda ::

Najboljši je sigurno neverjetnostni pogon. (Detajli se nahajajo v Štoparskem vodniku po galaksiji)
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Thomas ::

Bodimo realni! Vzameš padalo iz zloščne alu folije, veliko mnogo kvadratnih kilometrov. Nanj je pripet tovor. Zadevo sestaviš nekje blizu sonca (ali Sonca). Pritisk svetlobe na padalo, potisne s skoraj svetlobno hitrostjo padalca do pol razdalje do zvezde, kamor je tovor namenjen. Potem se obrne tako, da do cilja zavira z močjo žarkov tiste zvezde.

Da pa ne bi predolgo trajalo, lahko od tukaj posvetiš s kakšnim ogromnim laserskim žarkom v tisto padalo, da se jadra bolj napnejo. Na cilju, bi se eventualno lahko šel tudi aerobreaking v atmosferi ciljne zvezde. Ce si prvič tam, seveda. Drugič te že pričaka zaviralni laser.

Ali še bolje - zelo dolg linerni električni motor, ki te zaustavi, pa tudi pospeši od tukaj. Jasno, da je zadeva primerna le za tovor, ne za ljudi. Ti se morajo uploadat, če hočejo iz Osončja. Verjetno celo z Zemlje. Potem lahko potujejo s svetlobno hitrostjo in četudi doživijo nesrečo, imajo tule še vedno backup.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

IceMan,

Povej mi, kako bos pospesil na dovolj veliko hitrost (naj ti svetlobna hitrost ne bo omejitev), da bos pripotoval do Alphe Centauri (ki je oddaljena "samo" 4.36sl) v nekem zglednem casu. Vzemi katerikoli pogon si zelis.

Pri tem pa moras upostevati, da je tvoj namen priti na cilj v neki nefluidni in nerazprseni obliki. Torej kot humanoid.

Za kak dan pospesujes s 100G pa si priblizno en prdec blizje alpha centauri ampak od tebe pa ostane zlo malo...

PS: Dandanes "fizika" ne omogoca potovanja po vesolju, vsaj ne na kake daljse razdalje... ;) No, vcasih "fizika" ni dovoljevala letanja po zraku :)

PPS: Je pa res, da je nek tak 'transporter' Startrekovski manj verjeten kot warp drive... ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

undefined ::

> Povej mi, kako bos pospesil na dovolj veliko hitrost (naj ti svetlobna hitrost ne bo omejitev), da bos pripotoval do Alphe Centauri (ki je oddaljena "samo" 4.36sl) v nekem zglednem casu. Vzemi katerikoli pogon si zelis.

Trenutni pogon, hočeš rečt. Nedvomno bodo sčasoma iznašli boljši pogon, pa verjetno tudi kak interni kompenzator, ki bo pozitivnemu (ali negativnemu) G dodal obratno vrednost. Vsekakor pa se ne bomo kot eni programu loadali na backup diske, kot pravi Thomas po njegovi teoriji o protokolu. To je pa pomoje totalna bedarija. ;)

> PPS: Je pa res, da je nek tak 'transporter' Startrekovski manj verjeten kot warp drive... ;>

Zakaj pa manj verjeten? Trenutno sta kar oba na isti ravni verjetnosti. Znanstveniki so celo warp prej ovrgli, kot pa kvantsko teleportacijo. Teleportacija ne pomeni nič drugega, kot potovanje skozi višje dimenzije (nad standardnim 3D), 'curved space', if you will. :)

Grey ::

Hehe sončni veter...LOL to je tko kt da bi z jadrnico po oceanu plavu...kam bi pa pršu:)) . Ahm glede na stvari, ki se dogajajo bi nekako takole razvoj potovanja po vesolju potekal:
1. nikakor ne moremo vzleteti brez Life Support System(nujno za dolga potovanja!)
2. odkrijemo anti-gravitacijski pogon za izničenje mase(zelo uporabno za letanje po planetih, nujno zaradi težnosti v vesolj.ladji)
3. uporabimo MIE(Multiple Ion Engines) za pogone manjših "shuttlov" in za začetek jedrske motorje(vsaj za osončje)
4. razvoj anti-materijskega generatorja energije(ZP Energy)

Potovanje po vesolju je možno tud tako da naredimo motor, ki reagira s snovmi v vesolju(ki pa niti slučajno ni prazno). Tako kokr so MHD motorji obstajajo tudi za po vesolju na nek tak način. Še vedno pa mislim da je možno potovati s superluminalnimi hitrostmi al pa če je neka bližnjica da zaobidemo ta zakon vesolja(t.i. cheat). Problem pri potovanjih je ta, kako vedet da nam ni nč na poti, da se ne bomo zaletel? Vsaj še 20 let bomo rabli do tja. Razen če že pozna USA te tehnologije in jih noče razkrit. Ker vsega kar leta po nebu ne moreš razložit, še posebi v Nevadi.

Thomas ::

Grey - ne me hecat - bom hud! Kakšen salamenski pogon češ imet, medzvezna ladja ni noben avto, ki "mora imeti pogon celo pot"! Newton je lepo povedal, da telo vztraja v stanju premega enakomernega gibanja, dokler ga zunanje sile ne prisilijo k spremembi tega stanja! Pogon rabiš do takrat, ko dosežeš blizu svetlobno hitrost, pa potem, ko spet zaviraš! Pa ne ti meni, kako Sonce ne more pospešiti sonde do skoraj svetlobne hitrosti, pa take. Stvar razmerja med površino in maso - nič drugega. S fokusiranjem več svetlobe na padalo, gre pa samo hitreje. Mah ... |O
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

schurda ::

Thomas, če si videl kako se vrti svetlobni mlinček, ti je vse jasno. Žal ne v tej smeri. Na drugi strani, ki je počrnjena, je radiacijski efekt večji od spremembe gibalne količine in zato se vrti tako, da črna stran telo poriva stran od sebe. Torej bi bilo treba folijo počrniti namesto aluminizirati.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Thomas ::

Ne boš verjel, ampak svetlobni mlinček se vrti zaradi toka zraka - in ne zaradi svetlobnega pritiska. Žal to na večini šol narobe učijo. Ja - pa moraš zgloncat, ne počrnit tapravo solarno jadro. Trust me, trust me. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

schurda ::

Na večini šol? Kaj si s tem mislil? Na FMF dvomim.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

zaj_tam ::

Teleportacija ne pomeni nič drugega, kot potovanje skozi višje dimenzije (nad standardnim 3D), 'curved space', if you will.


Si siguren? Ker jaz po moji predstavi je to bol podobno skeniranju objekta, uplodanju in nato brisanju originala. Nekaj drugega je pol potovanje delcev, kar pa meni ni najbolj jasno.

Area_51:
Evropska vesoljska organizacija je zdaj izstrelila satelit, na katerem testira nove tehnologije, med drugim tudi ionski pogon. Ta satelit kartira/bo kartiral luno. (Sem zgubil ocutek za čas:)
Druga stvar so krila, ki lovijo "vesoljske vetrove". Se mi pa zdi, da so to neki protoni al nekaj z sonca. Zvezdni veter?:) S tem ma opravka neka neodvisna organizacija.
Pogona sta edina prakticno uporabljena do zdaj, precej se enim zdi obetavni jederski pogon, ampak ne vem ce ravno eksplozijski. No ja ... Bo kdo drug to povedal natanceje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zaj_tam ()

Thomas ::

_Večini_ je razloženo narobe. Sicer pa črna površina je pol manj učinkovita za uporabo svetlobnega pogona, kot idealno zloščena. Zgloncana. Sem pa jest prej za linearni motor, s katerimi pošiljamo (katapultiramo) artilecte naokoli. Toda zaviranje na cilju bo prvič skoraj zagotovo moralo biti svetlobno. Aerobreaking je za nazadnje. Projektila s skoraj svetlobno hitrostjo - milijon kilometrov zaviranja v atmosferi zvezde - ne zaustavi! Je pa tudi to res, da en artilect pristane v ozvezdju Sirius - in nanoroboti ga lahko in no time pretvorijo v kup Uraniumov, kamor greš lahko le kot upload. 8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Area_51 ::

:)) Evo me nazaj, spet bom govoru o odajah. Gledal sem odajo oa Area 51 :), in o domnevno obsotječem letalu AURORA :), rekli so da letalo leti cca. 7400km/h, in da človek ne bi mogel zdržati take sile - nimam pojma zakaj, mogoče razpade pri 12 G. AURORA naj bi pri tej hitrosti okoli sebe ne vem kako ustvarila antigravitacijsko polje tako, da potuje v tem polju in tako ni vpliva gravitacijskih sil na pilota.


Zdej če je to res nimam pojma, tako esm pa slišal :):D
Area 51

schurda ::

Čaki malo, sila je sila, pospešek je pospešek. Če si v letalu, ki leti z nevem kakšno hitrostjo naravnost, je pospešek še vedno 0. Koliko časa pa rabiš, da dosežeš to hitrost, pa je drugo vprašanje. Drugače pa pilote (predvsem astronavte) trenirajo tudi do 12g. Normalen človek zdrži nekje do 6g. Potem pa ne "razpade", pač pa se lahko zaduši.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Senitel ::

Jah najprej se bomo morali naučit hodit, potem bomo pa lahko tudi tekli... >:D IMO je trenutno večji problem spravit sondo v orbito, kot pa premikanje sonde po vesolju (ti prav nič ne pomaga, če imaš sondo z ulta hyper drive-om, če ti Delta/Atlas/Proton/Ariane/... zabluzi v drugi stopnji :D). Po moje bo vsaj naslednjih 30 let bolj zanimivo glede iskanja hitrega, varnega, poceni dostopa do vesolja (space lifts anyone?).

Vesoljc ::

30 let? ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Senitel ::

Kolikor sem bral, naj bi bilo možno glede na današnje trende v 15 letih zgraditi prototip vesoljskega dvigala za ~7.5 ton... Torej še malo rezerve za bolj heavy duty zadeve... ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

Thomas ::

Dvigalo zelo malo reši - praktično nič. Dve dvigali s horizontalno povezavo 40.000 kilometrov nad Zemljo, da je možen krožni promet, to pa že. Vesolje ni za človeka. Ta naj ostane lepo na Zemlji, Vesolje je za uploade in ostale transhumane zverine.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Si siguren? Ker jaz po moji predstavi je to bol podobno skeniranju objekta, uplodanju in nato brisanju originala. Nekaj drugega je pol potovanje delcev, kar pa meni ni najbolj jasno.

Tako, kot si napisal, razlagajo tudi v Star Treku. Vendar pa si jaz stvar razlagam mogočo na način, kot sem napisal. Tudi menim, da bo človek potreboval biti v neki "sondi" ali "ladji", ki ga bo ščitila "pred zunanjimi efekti" pri teleportaciji. "Beam me up, Scotty" simply won't work. ;)

Grey ::

Ej zakaj vedno govorite o transhumanizmu in nekim takim foram. Pol lahko privzamemo da se lahko naučimo remote viewinga(v kar trdno verjamem da se da - mam izkušnje:D ) in sploh ne rabimo nikamor potovat ampak vse lepo z Zemlje opazujemo v varni hiši. Kdo bo branu sondo če jo kdo napade(drage so za izdelat), sploh pa je take vrste fizika še mal daleč. Še vedno pa ne verjamem da se da s solarnimi jadri pospešit do svetlobne hitrosti, totalen lapsus, pol bi lahko že zdavni letal po osončju.
Kar se tiče teloportacije...je možno ali pa ni. Slišu sm da so delal neke poskuse ampak se ni dobr izšlo. Tuki se mora delce predmeta nekak prestavit z originalne lokacije na drugo lokacijo.

undefined ::

> Ej zakaj vedno govorite o transhumanizmu in nekim takim foram.

Se strinjam. Popolne bedarije. ;)

> Še vedno pa ne verjamem da se da s solarnimi jadri pospešit do svetlobne hitrosti, totalen lapsus, pol bi lahko že zdavni letal po osončju.

Tudi jaz ne. Ne smemo pozabit, da vakum ni prazen in je v njem mnogo delcev, ki predstavljajo kar dobro upornost za daljše potovanje. :)

Thomas ::

Kdor ne pozna niti principa svetlobnega pogona, niti ne pozna skrajno nizke gostote plina v medzvezdnem prostoru - pred njim naj bi zagovarjal svoje omenjanje transhumanizma?

Tudi. Jest pač trdim, da je medzvezni prostor tako visok vakuum, da recimo 10 svetlobnih let daleč, se ne bi 1 tono (1 kg) težka sonda z 90% svetlobne hitrosti, praktično nič upočasnila.

Nadalje trdim, da za milijon ton težko "prekoocenko", ki bi lahko nosila 1000 ali več ljudi - ni nobene opravičljive potrebe. Tehnologija, ki bi omogočala kaj takega, bi omogočala tudi, da si odrežem noge, prespim pot in se tam na cilju zbudim, potem mi pa prišijejo nove (v laboratoriju narejene) noge. To seveda velja za vse organe, vključno z možgani. Down/up load - radio beam - rekonstrukcija na cilju, je bistveno boljša varianta, kot pobrati 1 sekundo energije Sonca za pogon "prekooceanke". Smo pa pri transhumanizmu - ane?

Samo nekateri ne morejo brez Bucka Rogersa, Flasha Gordona in Izgubljenih v vesolju - pol se pa postopajo mene učit, kaj je neumnost. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Samo nekateri ne morejo brez Bucka Rogersa, Flasha Gordona in Izgubljenih v vesolju - pol se pa postopajo mene učit, kaj je neumnost.

Ej ej, Flash Gordon je bil Ameriški junak, ki je obvladal american football. Prot njemu pa že ne smeš nič rečt. :))

Thomas ::

O gostoti interstelarnega plina pa nič - IceMan? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> O gostoti interstelarnega plina pa nič - IceMan?

Ni samo plin, so tudi delci. Delci asteroidov, kometov, raznoraznih drugih teles.... polno je tega, kot drobtine kruha. :)

Grey ::

Ej folk a obstaja pol tut svetlobno trenje pri velikih hitrostih? Če lahko "izkoriščamo" sončni veter potemtakem obstaja nevarnost svetlobnega trenja? A mislite da bi to lahko škodilo lupini vesoljske ladje? Vem da fotoni nimajo mase ampak to vseeno ne opraviči dejstva da so fotoni vsepovsod(razen če še česa ne vem). Hehe, a bi se občutla kakršnekoli turbolenca v vesolju?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

BigWhale ::

Marjan? Kaj si pa popravljal? [odstranil citat, čigar izvor je bil izbrisan (nanašanje na izbris se namreč tudi briše) -- m.]

Grey, ce bi ze bilo kakrsno koli trenje, potem ga dozivljamo tudi zdaj, fotoni vedno potujejo s svetlobno hitrostjo. Pa ti stojis pri miru, se premikas ali pa odmikas od njih. Ali pa ce se svetlobni vir premika. Makes no difference.

Torej, ce bi bila svetlobna 'erozija' bi nas do zdaj ze pozrla.

Je pa v vesolju pri visoki podsvetlobni hitrosti ze en atom zeleza nevaren, ce se 'zaleti' v tvojo vesoljsko ladjo. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

Aspirinix ::

@ IceMan Omenjaš drobce velike kot drobtina kruha. Res je da so ti najnevarnejši pr velikih hitrostih.
Ampak se pa pojavi še ena stvarca:
Medzvezdni plin ima gostoto zelo majhno ( nekje enih 5 atomov na m^3). No pri velikih hitrostih bi se ta gostota povečala, zaradi zmanjšanja dolžin. Relativistične efekte je smiselno vpeljati, ker le pr takih hitrostih lahko pirčakujemo, da bomo nekam prišli in nekaj vidli.
Če se bomo cijazili s 100 km/s lahko rečemo že zdaj adijo in ves dnar porabimo za kaj drugega.

Thomas ::

Vesoljska sonda od tukaj do Siriusa lahko pričakuje, da bo pometla za največ gram snovi. Atom po atom, ki se bo kakor kozmični žarek se zaril vanjo. Če bi bila sonda tako baksuzna, da bi resnično naletela na s prostim očesom viden kamenček, bi KABOOOM ob trku bil primerljiv z eksplozijo atomske bombe. To vse so razlogi PROTI potovanju ljudi po Vesolju. Buck Rogers ... je res samo stripovska pravljica.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Če bi bila sonda tako baksuzna, da bi resnično naletela na s prostim očesom viden kamenček, bi KABOOOM ob trku bil primerljiv z eksplozijo atomske bombe.

Močan armor in sčasoma tudi energijski shield ne bi temu nič pripomogla? Torej hočeš reči, da je ves Star Trek zgolj ena pravljica, že samo potovanje ladje brezskrbno skozi vesolje (odmislimo warp in podobne sci-fi zadeve). ;)

Thomas ::

Ladja s ščiti (ionizator vse okoliške snovi pred ladjo in odklanjanje z magnetnim poljem proč) je gotovo možna a nesorazmerno potratna zadeva. Zakaj bi čepel 40 let (svojega časa) in 400 let časa na Zemlji (tudi 400 na destinacijskem planetu) v kajuti ladje, če na cilj lahko pošlješ radiovalove. Tačas ko so na poti, si ti kar v matični luki, tukaj. Ko pridejo valovi tja, te tam sestavijo, tukaj pa razstavijo, seveda če imaš živce za kaj takega. Če bi pa rad živel tukaj še naprej - že davno si presegel "normalno mejo" človeškega življenja, pa naj ti bo. Boš na obeh koncih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Thomas ::

Kakorkoli že, transhumanizem je omejitev za Bucka Rogersa. Tudi če bi se kak Buck Rogers res odpravil na pot 1000 svetlobnih let proč, se lahko zanese na to, da ga bo tam na cilju že pričakal artilect, ki je tisto osončje tačas obrnil na glavo. Pa še vse v okolici. Pa cela rajda uploadov. Startreks minus warp - je še zmeraj samo pravljica.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

snow ::

> Zakaj bi čepel 40 let (svojega časa) in 400 let časa na Zemlji (tudi 400 na destinacijskem planetu) v kajuti ladje, če na cilj lahko pošlješ radiovalove.

Ja upajmo, da ti radiovalovi res pridejo. :)
Od kje teh 400 let na Zemlji? Kakšna adaptacija na potovanje?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Thomas ::

No, če greš ti z nekaj preko 99% svetlobne hitrosti, se čas v tvoji ladji spravi na slow motion. Relativistični efekt, ki deluje. Tako bi v taki hipotetični ladji Enterprise minus warp, 40 let igral domine, medtem ko bi na Zemlji minilo 400 let življenja - z najmanj več prostora za pretegovat noge. Šele ko bi dobil povraten signal s tiste zvezde, da je vse b.p. - bi se morda odločil, da tukaj prenehaš obstajati. Da nadaljuješ zabavo pa zdaj tam, na cilju. No ja, trenutna bilanca je takrat že "800 let Zemlje" + "400 let Trantorja".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

BigWhale ::

Na temo relativnosti in efektov le te, ter ostalih zmot v vesolju je precej dobra knjiga 'Kapija' (zal slovenskega oz angleskega naslova ne vem, tudi avtorja ne :/).

Kjer so zemljani 'bili napadeni' od nevem koga ze, vojska je svoj trening opravljala na neptunu v samem ledu, ko je vojska prisla na svoj cilj, so pristali v nekem subtropskem mocvirju... ;) Precej komicno, potem so se napadalci odlocili narediti kontra napad, so poslali svoje ladjevje tja in ko so prispeli do zemlje je na zemlji minilo ze nekaj sto let in zemljani so jih pretepli ko male macke... Potem so zemljani poslali svoje ladjevje spet tja k njim in ko so prisli do tja, so tam ze bili zemljani, ker so za casa njihovega potovanja naredili ze nek precej boljsi pogon in poslali odpravo tja, ki jih je prehitela. Precej zanimiva knjiga. :)

Grey ::

OK zdej mi pa razložte tole....ZAKAJ za vraga se čas upočasni pri svetlobni hitrosti!!?? In ne mi z relativnostjo ker nima veze s tem. Res da če svet hitreje dojemaš(pospešitev procesov v posameznikovih možganih) lahko izvajaš akrobacije ala Matrix(mislm izmikanje metkom pa hitrim udarcem ne pa letenje). Tko da če vesoljska ladja potuje hitro kot svetloba se fizikalno čas ne spremeni in poteka enako hitro ampak mogoče izgleda tko kokr da gre počasnej. Tko da čas ne poteka nikjer ne hitrej ne počasnej in ni odvisno od hitrosti amap od dojemanja sveta(kvečjemu bi se ti zmešal zarad hitrosti).

Poldi112 ::

Hitrost casa se spreminja v odvisnosti od hitrosti. Cas ni konstanta. Svetlobna hitrost je. In ce nisi se predelal Einsteina in ves, a ne razumes E=m*c*c, potem kaj naj ti recem, studiraj.

BigWhale ::

Special Relativity. Einstein. Pejdi pogledat na www.howstuffworks.com Tam precej laicno razlozijo, bos razumel. Kako to je. Zakaj? Mnja, Zakaj je vesolje? ;)

Thomas ::

Whale - GATEWAY Frederik Pohl - mislim da o tem govoriš. Zelo relevantna zadeva. Samo ne zadosti radikalna za moj okus. Pove pa, da predpostavka o tačas statični družbi na Zemlji, ko so naši vesoljski kavboji tam zunaj ... je otročja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Thomas,

Hm, nisem cist preprican, ce je to to. Sem pogledal, pa nisem cist preprican, ce nisem ze jaz zamesal zadeve. Ce ni bila to ena druga knjiga. Neka stoletna vojna ali nekaj v tem stilu. Se bom pozanimal. :)

PS: tudi Gateway mi je hudicevo znana zadeva in sem jo najbrz bral... :)

Area_51 ::

Lepo bi blo če bi v bližnji prihodnosti razvili kej od tega tako, da bi lahko začeli raziskovati širše vesolje ne samo našega osončja. Ena sonda je že izven našega osončja, mogoče ve kdo kje je približni zdej ? Kaj bi blo tako teško vgraditi kak jedrski reaktor v malo večjo sondo, tako da bi dosegalo malo večje hitrosti, če je ot možno, ali kej podobnega. Ne vem zakaj ne bi poslali kakšno večjo sondo po delih v orbito jo gor sestavli in poslali naprej, zakaj se sploh ukvarjajo s tako majhnimi projekti, ki skoraj da nič ne pomagajo (nekaj že). Vsaj tako bi jaz anredu, sestavu bi jo v orbitu kot vesoljsko postajo ki jo gradijo.:))
Area 51

Thomas ::

Mau poguglaš ... men zgleda, da je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

Ma, FCOL kaki zanič primeri so na strani How Stuff works. Čist logičn se jih da razložit.
Una slikca k je s skejterjem in žarnico(totalen BS). Skejter bo itq vidu mal prej(ampak zelo mal) prižgat žarnico ki je nasproti njemu, ker se hitrost sešteva. (c je konstanta ampak njegova hitrost se doda svetlobi ker se približuje k njej in se tako čas "navidezno" skrči. Druga se bo pa mal kasnej ker se odmika od nje in ga mora svetloba dohitet. Easy as that. Ampak še ta razlika je čist verjetn v naravi neočitna, ker je c prehitra.

Una s tisto kanto na koleščkih pa itq da bo več časa pretekl da svetloba pride do kante na drugem koncu če bo kanta več poti nardila z istega začetka(no ja ne more bit isti začetek, ker moraš upoštevat odbojni kot ki je enak vpadnemu kotu svetlobe na ogledalo, tako ne more naredit daljše poti od ogledala kokr je bla oddaljena od njega na začetku, ker drugače svetloba ne pride do kante na drugi strani).

Tko da me še vedno niste prepričal. Vizuelno se morda skrči. Fizikalno za telo in staranje pa ne.

BigWhale ::

Thomas, ja, to sem nasel ampak nevem ce je to to. Bila je tudi ena stoletna vojna in se mi zdi da je to to. Mogoce je bilo celo od Lem-a.

Spomnim se tudi dogodka, ko pride glavni junak in njegova tovarisija nazaj na zemljo, kjer so vmes ugotovili, da moski in zenska nikakor ne moreta ziveti skupaj. Tako so bili na zemlji izkljucno homosexualni pari, otroci so se rojevali v laboratorijih, kjer si jih lahko narocil.

Jao, kot da bi brskal po enem podstresju... ;>

ssokec ::

Gray, se pridružujem tvojemu razmišljanju, in menim da ta teorija o razliki v letih je kr neki.čez čas bodo dokazali da enačba E=m*c*c ne drži.
Sem mnenja,da se svetlobno hitrost da prekoračiti in nismo omejeni s hitrostjo potovanja po vesolju "Vmax = 1c"

kopernik ::

mislim da je knjiga Forever War - Joe Haldeman

Gateway pa je čist druga zgodba - ljudje najdejo zapuščeno "vesoljsko postajo" nekih neznanih tujih bitij, in tam s pomocjo zapuscenih plovil odkrivajo vesolje... med drugim se znajdejo tudi zraven črne luknje. Zanimivo branje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

BigWhale ::

Zaenkrat smo. Konec. Ce pa kdaj ne bomo, je pa drugo vprasanje.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanje po vesolju...

Oddelek: Znanost in tehnologija
465485 (1807) 111111111111
»

Oblika vesoljskega plovila (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8115235 (12558) WarpedGone
»

Šendžov 9 docking uspel

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
299017 (7555) Twix
»

potovanje po vesolju (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5913001 (11484) Okapi
»

Potovanje do zvezd kmalu resničnost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10710437 (8023) MrStein

Več podobnih tem