»

BBX bo BlackBerry 10

The New York Times - Kanadski proizvajalec blackberryjev, ki ima v zadnjem času precej težav s prodajo svojih tabličnih računalnikov PlayBook, je pred dvema meseca najavil prihajajoči mobilni operacijski sistem, ki naj bi se imenoval BBX. Vanj polagajo vse upe, saj bo celovito pokrival ves spekter RIM-ovih naprav, od pametnih telefonov do tabličnih računalnikov.

Pridobili so ga z nakupom podjetja QNX, katerega kader so pridružili razvojni ekipi BlackBerryjevega operacijskega sistema. Tako je evolucija BlackBerry OS 7 postal BBX, ki je skovanka iz imen QNX in BlackBerry.

BBX bo še vedno izšel po načrtih in s predvidenimi funkcijami, a se bo imenoval drugače. RIM je namreč v torek prejel začasno odredbo sodišča...

13 komentarjev

IBM Watson doniral bazo farmacevtskih podatkov javnosti, naslednji korak IT-patenti?

Extremetech - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je zaslovel z zmago v televizijskem kvizu Jeopardy, dobiva nova področja uporabe. IBM ga je že naučil osnov medicine, septembra pa so ga začeli uporabljati kot pomočnika v diagnostiki. Watson ima namreč pregled nad vso objavljeno medicinsko literaturo in vsemi zdravili in režimi, ki so bili predpisani pacientu. Sedaj pa je Intel pripravil tako imenovani SIIP (Strategic IP Insight Platform), kjer Watsona uporablja tudi patentnem bojišču.

Za začetek so pripravili podatkovno bazo, ki je nastala s skeniranjem 4,7 milijona farmacevtskih patentov in 11 milijonov medicinskih oziroma biokemijskih člankov, iz katerih so izluščili ključne informacije, kot so opisane učinkovine, sintezna pot, indikacije, bolezni,...

17 komentarjev

Še en nizozemski CA napaden

SecurityWeek - Po septembrskem fiasku nizozemskega centralnega overitelja certifikatov (CA) DigiNotar, ki so ga napadli hekerji in izkoristili za izdajo lažnih certifikatov, zaradi česar je bil po odkritju izločen z vseh seznamov zaupanja vrednih CA-jev, kar je podjetje prignalo v stečaj, ima težave še en nizozemski CA. To pot so hekerji napadli Gemnet, a naj bi bila škoda omejena javni del strani in nekaj javno nedostopnih podatkovnih baz, ki pa niso imele povezave z oddelkom za izdajo certifikatov.

Kot lahko preberemo v nizozemskih časnikih, so napadalci zlorabili pomanjkljive nastavitve nameščenega PHPMyAdmina na strežnikih, ki je omogočal dostop brez vnosa gesla. Tudi izbrano administratorsko...

11 komentarjev

Genom arzenovih bakterij sekvenciran!

Science Blog - Lani ob takem času je NASA razburkala svetovno znanstveno srenjo z objavo, da so odkrili arzenove bakterije. V jezeru Mono so namreč našli bakterije, za katere se je izkazalo, da živijo v z arzenom izjemno bogatem okolju. Prva avtorica članka Felisa Wolfe-Simon s sodelavci je zaključila, da bakterije ne le preživijo v arzenovem okolju, kar ni nič novega, ampak ga vgrajujejo v svoje proteine in DNK. To postavlja na glavo poznavanje biologije in kemije živih organizmov, saj so doslej za osnovne gradnike veljali vodik, kisik, ogljik, žveplo, dušik in fosfor. Avtorji raziskave pa trdijo, da bakterije prav fosfor nadomeščajo z arzenom.

Mnogo znanstvenikov se s temi rezultati ne strinja in išče več razlag, v čem je bil poizkus pomanjkljiv in...

3 komentarji