»

Nov touchscreen iz Nokie

vir: Nokia
The Register - Na spletu so se znašle fotografije Nokijinega touchscreena nove generacije, katerih avtentičnost je Nokia že potrdila. Na fotografijah so trije posnetki telefona s tremi različnimi aplikacijami. Nov vmesnik se za zdaj imenuje Direct UI in naj bi poenostavil rokovanje s telefonom. Uradni odziv iz Finske je, da čeprav je posnetek avtentičen, ne gre za nov telefon, pač pa zgolj za prikaz zmožnostih novih uporabniških vmesnikov. Kakorkoli, upajmo da bomo kmalu dočakali tudi kakšne nove primerke telefonov s tem vmesnikom.

68 komentarjev

Državni zbor ugotavlja, da je prisluškovanje SOVE v skladu z ustavo

Dnevnik - Marca letos je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA), saj je Informacijska pooblaščenka v okviru nadzora na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE.

Težava je v tem, da slovenska ustava za prisluškovanje komunikacijam izrecno zahteva odločbo sodišča, zakon o SOVI pa določa, da lahko tako odločbo izda kar direktor SOVE sam. Zato je po mnenju Informacijskega pooblaščenca Zakon o SOVI v neskladju s 37. členom Ustave.

Prejšnjo sredo pa so svoje mnenje podali še poslanci Državnega zbora. Na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve so podali mnenje, da sta Zakon o Sovi in Zakon o obrambi - v skladu z ustavo.

Zanimivo je, da so bili poslanci takega mnenja kljub izrecni ustavni določbi in kljub dejstvu, da je znan vsaj en primer spornega prisluškovanja s strani SOVE (Sanader - Janša). Mnenje je soglasno podprlo 15 navzočih...

17 komentarjev

Wal-Mart bo začel prodajati iPhone

ComputerWorld - Pojavljajo se govorice, da bo Wal-Mart še pred božičem ali tik za njim začel prodajati Applove iPhone, ki pa jih na sedežu podjetja uradno nočejo potrditi niti zanikati. Zaposleni v Wal-Martu pa medtem pravijo, da so bili na izobraževanjih in da bodo zagoto začeli prodajati iPhone, najkasneje tik pred koncem leta.

So pa toliko bolj zgovorni razni analitiki in poznavalci, ki včasih zadenejo, včasih pa tudi ne. Ezra Gottheil iz Technology Business Research pravi, da če bo Apple res ponudil iPhone v Wal-Martu, to ničesar ne spremeni, še najmanj pa ruši Applovo podobo luksuznih izdelkov. Navsezadnje, dodaja, tudi iPode je moč kupiti na istem mestu. Apple trenutno prodaja osemgigabajtni model za 199 in šestnajstgigabajtnega za 299 dolarjev, prejšnji teden pa so se pojavila namigovanja o štirigigabajtnem za 99 dolarjev. Gottheil pravi, da je kaj takega povsem možno, ne pričakuje pa odklenjenih telefonov, in namigne na dvoletno vezavo pri AT&T, ki zdaj omogoča subvencioniran nakup iPhona...

0 komentarjev

Več kot polovica odraslih igra igre

Neowin - V svoji študiji Pew Internet & American Life Project ugotavlja, da več kot polovica odraslih Američanov igra video ali računalniške igre. Ugotovili so, da je najpomembnejši dejavnik starost, saj s starostjo delež igralcev pada. Kljub temu pa, zanimivo, 23 odstotkov starejših od 65 let igra igre. Tako lahko rečemo, da skupaj kar 53 odstotkov odraslih igra takšne ali drugačne igre (50 odstotkov žensk in 55 odstotkov moških).

Mlajši imajo raje konzole, ki imajo v razredu 18-29 let kar 75-odstotni delež, s starostjo pa ta delež pada. Skupni podatki kažejo, da 73 odstotkov odraslih v te namene uporaba računalnike, 53 konzole, 35 mobilne telefone in 25 druge prenosne naprave. Zanimiva je še korelacija z izobrazbo, saj med takimi z višjo ali visoko izobrazbo 57-odstotni delež igralcev, 51 med takimi s srednjo šolo in 40 pri takih z nižjo.

20 komentarjev

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Slashdot - Neprofitna organizacija Internet Archive oziroma njihova storitev Wayback Machine že dolga leta shranjuje posnetke spletnih strani in tako omogoča brskanje po spletni zgodovini vse od leta 1996. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu in vsem dobro poznanega podjetja Adobe razvijajo aplikacijo Zoetrope, ki bo po funkcionalnosti precej presegla enostavno (na nek način statično) pregledovanje starejših različic spletnih strani.

S pomočjo Zoetrope bomo lahko na (podprti) spletni strani premikali vodoravni drsnik na dnu brskalnika in se na ta način pomikali skozi zgodovino spletne strani, lahko pa bomo z lečo (v bistvu pravokotnikom) označili le del spletne strani (npr. ceno določenega proizvoda v spletni trgovini ali vašo priljubljeno...

8 komentarjev