»

NetBSD 2.0 je tu!

OSNews - Izšel je NetBSD 2.0, že deseta uradna različica operacijskega sistema, katere binarni paketi so na voljo za 48 arhitektur. Izboljšav in sprememb sta deležna predvsem datotečni sistem in delo s pomnilnikom, prisotne so varnostne izboljšave, podprte pa dodatne platforme in priklopne enote. Ena ključnih pridobitev nove različice je tudi podpora SMP. Prenos je na voljo z več zrcalnih strežnikov.

10 komentarjev

Superračunalniki v F1

Slo-Tech - V zadnjih letih je postala aerodinamika v F1 vse odločilnejši faktor na poti do uspeha. Ravno zaradi tega razloga se vse ekipe poleg uporabe vetrovnika zatekajo tudi k uporabi simluacijskih paketov na področju CFD (Computational Fluid Dynamics).

Kot poroča F1Racing.net je ekipa F1 Sauber Petronas danes v Hinwilu predstavila svojo novo pridobitev - superračunalnik "ALBERT".

"ALBERT" je sestavljen iz 530 procesorjev AMD Opteron, opremljen je z 1 TB pomnilnika ter 11 TB trdega diska in je zmožen premleti 2.3 Tflop/s. S tem velja za enega najzmogljivejših računalnikov v F1, kot tudi na splošno v avtomobilski industriji.

Kot primerjavo navajajo, da bi morala za dosego take računske moči celotna populacija Zuricha, celo leto na vsake štiri sekunde zmožiti po dve 8-mestni številki. [|O]

Se prevladi Ferrarija v F1 bliža konec ... ? [:|]

32 komentarjev

Prototip programa za ponarejanje ameriških volitev

Slashdot - Ameriške volitve so že davno končane, špekulacije okrog njih pa še zdaleč ne. Pojavila se je namreč zaprisežena pisna izjava ( kopija) programerja Clintona Curtisa, ki trdi, da je na zahtevo predstavnika Floridskih oblasti razvil prototip programa za ponarejanje rezultatov volitev.

Programer sicer ne trdi, da je prišlo do zlorab na volitvah v Floridi, na Slashdotu pa se že sprašujejo ali morda ne bi bilo potrebno zahtevati vpogleda v vso izvorno kodo programov za izvedbo volitev.

48 komentarjev

Samo Konqueror prestal varnostni test

Slo-Tech - Slashdot je objavil novico, da so odkrili novo varnostno luknjo v vseh brskalnikih. Samozavestno sem sledil povezavi v prepričanju, da se me kot uporabnika Mozille na Linuxu novica pravzaprav ne tiče. Ko se je izkazalo, da Mozilla 1.7.3 testa ni prestala, me je radovednost gnala naprej. Test sem izvedel še z naslednjimi brskalniki: 1. Firefox 1.0 za Linux - 2. Opera 7.54 za Linux - 3. Netscape 7.2 za Okna, nameščen s CrossOver v Linuxu - 4. IE 6, nameščen s CrossOver v Linuxu - 5. Firefox 1.0 za Okna, nameščen v Windows 98, ki tečejo na VmWare v Linuxu - 6. Konqueror. Od vseh naštetih je test uspešno prestal samo Konqueror.

68 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.10 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 107. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V tokratni oddaji smo pod drobnogled vzeli iskalnik Najdi.si, pogledali smo si kako se je vse skupaj začelo, kako deluje in kam namerava iti v bližnji prihodnosti (namig: na jug). Ker pa je v oddaji uporabljen le krajši del intervjuja s Samom Loginom, tehničnim vodjem najdi.si, tistim z bolj izbranim okusom ponujamo celoten, nerezan intervju v obliki RealVideo.

Omenimo naj še strojne nasvete pri nakupovanju predvajalnikov DVD in DivX, na koncu oddaje pa sledi recenzija igre Half-Life 2, ki jo je pripravil igričarski mojster Aleksander Hropot - Quattro.

Če oddajo zamudite, bo ponovitev ob 2.40 ponoči in v petek opoldne, seveda pa bo na voljo tudi za...

65 komentarjev

Kitajska razvija lasten iskalnik?

Slashdot - Kot poroča agencija Associated Press, je bivši ameriški predsenik Bill Clinton v ponedeljek pomagal splaviti novo podjetje Accoona.com, ki se bo ukvarjalo z iskanjem po internetu, upajo pa, da bodo celo bolj uspešni kot Google.

Seveda so pri Slashdotu takoj objavili nekaj umazanih podrobnosti. Na primer to, da je Accoona podprta s strani kitajske vlade (ki ji gre necenzosko Googlovo iskanje močno v nos), Bill Clinton pa je pred časom odprl knjižnico Clinton Library, eden izmed njegovih sponzorjev pa je bila tudi - Accoona Corp.

Ja, za dober denar je mogoče kupiti marsikaj...

4 komentarji

Korak bližje k upravljanju računalnika z mislimi

BBC - Po poročanju BBC News, je skupina ameriških znanstvenikov razvila posebno pokrivalo s 64 elektrodami, s pomočjo katerega je mogoče z mislimi upravljati računalnik.

Elektrode namreč prevedejo možgansko aktivnost v ukaze za premikanje miškinega kazalca, naprava pa je bila že uspešno preiskušena na štirih posameznikih. Prednost naprave je tudi v tem, da je neinvazivna, torej elektrod ni treba "vgraditi" v človeško telo s kirurškim posegom.

Naprava pa ne bo uporabna samo za osebe, ki so paralizirane, pač pa morda tudi za igričarje. Na MIT Media Labs Europe so namreč v začetku tega leta že pokazali podobno napravo s katero je mogoče upravljati lik v računalniški igrici.

In kdaj se bomo lahko preselili v Matrico?

9 komentarjev

Ali bo CIA nadzorovala IRC?

Slo-Tech - Electronic Privacy Information Center je v svojem sporočilu iz 8 decembra 2004 ( EPIC Alert 11.23) objavil, da so na podlagi FOIA zakona pridobili dokumente, ki dokazujejo, da sta CIA in National Science Foundation financirali raziskovalni program, v okviru katerega so raziskovali načine za nadzor on-line debatnih kanalov (IRC, MSN, ICQ in ostali sistemi za trenutno sporočanje). Zadeva bi bila lahko sporna tudi zato, ker CIA nima pristojnosti delovanja na ameriškem ozemlju.

Glede na sporazum med CIO in NSF, naj bi raziskave potekale predvsem v smeri raziskav energijskih virov, senzorjev in detektorjev, rekonstrukcije in analize slik, optične spektografije ter razvoja matematičnih tehnik za analizo. Uradno naj bi te tehnike razvijali zaradi nevarnosti terorizma, čeprav je znano da tovrstne kanale veliko bolj uporabljajo razni ne-teroristi, npr. politični aktivisti, razvijalci odprtkodne programske opreme, igričarji in ostali nedolžni državljani in državljanke.

Ko je pred časom...

28 komentarjev

Disney je izbral Blu-ray

Google News - Vse bolj je jasno, da bo bitka med pomnilniškimi mediji Blu-ray in HD DVD še zelo napeta. Kot smo že nekajkrat poročali, se nekateri izdelovalci enot in medijev odločajo za en, spet drugi za drug standard. Zadnji na spisku "opredeljenih" je Disney, ki bo odslej sedel v upravi združenja razvijalcev Blu-ray. S tem je seveda postalo jasno, na kakšnih medijih lahko pričakujemo vsebino, ki jo ustvarja Disney.

8 komentarjev