Prijavi se z GoogleID

»

Najmanjši tranzistor na svetu

Taipei Times - NEC, japonska koorporacija je ta teden oznanila, da je izdelala najmanjši trazistor na svetu. Nov rekord je tokrat 5 nanometrov (en nanometer je ena milijardinka metra), s čimer prejšnjega prekaša za en nanometer - le-ta rekord si je lastil IBM. Sedaj, ko so izdelali novega rekorderja (ki je osemnajstkrat manjši od danes uporabljanih tranzistorjev), pa NECa čaka še izdelava učinkovite masovne produkcije, kar pa bo vse prej kot enostavno.

Trg tranzistorjev, ki vsako leto obrne 155 milijard ameriških dolarjev, spada med največje in najbolj donosne posle na svetu. Možnosti, ki se torej porajajo z novimi tranzistorji pa so skoraj neomejene. Če prepračunamo vse te številke, kmalu ugotovimo, da bi lahko imeli v enako velikem dlančniku več kot 4200 MHz! Klik!

Doom 3 na dlančniku in sredi pouka. Zanimivo ... [>:D]

13 komentarjev

8. generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo, to je 8. različico C++ in Fortran prevajalnikov za Linux in Windows operacijske sisteme. Kdor se ukvarja z razvojem aplikacij, je gotovo seznanjen s temi izvrstnimi izdelki.

In kaj je novega? Poleg odprave prejšnjih hroščev je dodana podpora za SSE3 nabor ukazov (Prescott), izboljšana je optimizacija izvršilne kode. Windows uporabniki bodo veseli izboljšane integracije z Visual Studio.NET, Linux uporabniki pa podpore glibc-2.3.2.

In cena? Windows licenca 200 USD s podporo, Linux 280 USD s podporo in brezplačna, polno funkcionalna nepodprta verzija (ne dobite bugfixov). Za študente so licence po samo 30 USD; žal ne vem, kako do slednjih v Sloveniji. Dolpotegnete si lahko 30 dnevno preizkusno različico. Še povezava: tukaj!

0 komentarjev

Masovni test grafičnih pospeševalcev.

Digit Life - Na Digit-Life so se potrudili in stestirali večino grafičnih pospeševalcev narejenih po letu 1999 in vse do danes. Spisek obsega kar 80 kartic, in se začne pri Rivi TNT2 Ultra, konča pa se seveda s trenutno najmočnejšima pospeševalcema: nVidinim GeForceom FX 5950 in ATIjevim Radeonom 9800XT.

Test je zelo obsežen, zato vsi, ki vas zanima kakšen napredek je industrija grafičnih kartic naredila v štirih letih, kar veselo na branje testa.

18 komentarjev

IBM in nanotehnologija

Slo-Tech - IBM je baje uspešno začel z nanotehnologijo na področju izdelave procesorjev. Kar so doslej počeli z velikimi mašinami, po 10 milijonov in več dolarjev vrednimi stepperji, s katerimi so izklesovali struge za elektrone, bodo posihmal (no, postopoma, v nekaj letih) to počeli s pomočjo nekega polimera, ki se sam pravilno postavi. "Bottom up" (dno navzgor bi bil dobesedni prevod) postopek, ki "kontrolira" nano mašino tako, da je sploh ne, saj je sama dovolj "pametna", bo menda proizvodni proces tudi pocenil. Link.

5 komentarjev

V ZDA sprejeli zakon o omejitvi spama

Wired News - Ameriški kongresniki so včeraj soglasno sprejeli CAN-SPAM Act of 2003 (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act of 2003), zakon, ki omejuje pošiljanje nezaželjene elektronske pošte oz. spama.
Zakon omogoča vzpostavitev posebnega "do-not-spam-me" seznama, ki ga bo vodila FTC (Zvezna komisija za trgovino). Pošiljateljem, ki tega seznama ne bodo upoštevali grozi do pet let zaporne kazni.
Nadalje zakon prepoveduje pošiljanje elektronske pošte s ponarejenimi podatki o izvoru (lažni povratni naslov, ponarejene "routing information"), delno prepoveduje nabiranje elektronskih naslovov preko spleta ter obvezno možnost odjave (opt-out). Glede nabiranja elektronskih naslovov preko spleta, zakon ne prepoveduje kakršnegakoli zbiranja elektronskih naslovov, pač pa samo zbiranje elektronskih naslovov uporabnikov spletne strani, spletnega foruma ali drugega spletnega servisa brez soglasja uporabnikov ter naključno generiranje elektronskih naslovov - skratka tiste...

12 komentarjev

DDR II kmalu

X-Bit Labs - Micron Technology je včeraj začel proizvajati DDR II module v večjih količinah (ne še v masovnih). To pa niso samo posamezni čipki, temveč tudi že ploščice z gostotami od 1/4 do 1/2 in 1 GB. Do drugega kvartala prihodnjega leta, ko bo Intel na trg poslal čipovji nove generacije -- Grantsdale in Alderwood -- pa bodo produkcijo se povečali.

Spet bo največjo hitrost dosegel v dvokanalnem načinu, DDR II pa ima namen priti v vse vrste računal -- od namiznih do strežnikov in prenosnikov. Intel pričakuje, da mu bodo vsi proizvajalci pomnilnika sledili in s tem ponudili podporo njihovim novim čipovjem. Samsung, Infineon, Micron, Elpida in Hynix naj bi masovno proizvajali ta pomnilnik že v drugem kvartalu. X-bit labs.

5 komentarjev