»

Intel i845 B-Step plošče že v prodaji

X-Bit Labs - Čeprav naj bi Intel svoje i845 B-Step čipovje uradno predstavil šele 17. decembra, so proizvajalci matičnih plošč začeli prejemati pošiljke čipovij že ob koncu novembra. Zato se nekateri proizvajalci niso mogli zadržati in so začeli s prodajo svojih izdelkov. Tako nekatere japonske trgovine že prodajajo na i845 B-Step temelječi plošči MSI 845 Ultra-AR in FIC VC15. Njune specifikacije so:
  • MSI 845 Ultra-AR: 2 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x reža, 5 PCI slotov, 1 CNR slot, poleg tega pa ima še integriran Promise 20276 ATA/133 IDE RAID kontroler in C-media sound kontroler.


  • FIC VC15: 3 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x slot, 6 PCI rež, 1 CNR slot. Poleg tega ima tudi integriran Realtekov 10/100 Mbit Ethernet kontroler in AC'97 zvok.
Plošče se prodajajo za $170 dolarjev (MSI) in $155 dolarjev (FIC).

0 komentarjev

AMD-760MPX že naslednji teden?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja naj bi AMD naslednji teden najavil svoje novo čipovje, AMD-760MPX, ki bo podpiralo dual-procesor socket A konfiguracijo. Sestavljeno bo iz AMDjevega že znanega AMD-762 North Bridgea, ki so si ga sposodili pri AMD-760MP čipovju in pa novega AMD-768 South Bridga, ki podpira 64 bit 66 MHz PCI vodilo.
Povedano je bilo tudi, da naj bi vodilni proizvajalci matičnih plošč, kot so ASUS, Gigabyte, Tyan ter mogoče ABIT in MSI napovedali na AMD-760MPX sloneče matične plošče.
AMD pa naj bi pred koncem leta na strežniški trg poslal še svoje nove Duron procesorje, namenjene več-procesorski uporabi. Novinec naj bi se imenoval Duron MP in bo deloval pri 1 GHz, 1.1 GHz in 1.2 GHz.

2 komentarja

Viroza se bo širila na Linux

Vnunet - Okna so danes resda najbolj oblegani operacijski sistem - še posebej s strani pisunov virusov. Se pa to zna po besedah mnogih strokovnjakov spremeniti: Linux je stabilen sistem, nikakor pa ne varen sistem (glej absolutno, ne relativno na polkna). Glavni argumenti, ki jih Linuxu v prid radi naštevamo, so zastonjskost, odprtost kode ter širjenje kroga uporabnikov. No, so pa to tudi dobri razlogi/argumenti, da se nanj razširijo tudi virusi (recimo, pisanje virusa za program, katerega izvorno kodo lahko vidiš, je lažje). Več o tej kočljivi temi si preberite tukaj!

p.s.: pred časom so na ZDNetu (kot misel) zapisali, da je edina prava kazen za pisce virusov smrtna kazen...

30 komentarjev

Abort 2001

Cyberpipe - Že od daljnih začetkov (leta 97) je Abort ena redkih alter računalniških prireditev v naši vasi. Abort2000 je bil precej megalomanski (3 dni na v eni od hal Gospodarskega razstavišča), letos pa se bo prireditev zaradi organizacijskih težav odvila kar v Kiberpipi in sicer naslednjo soboto (15. decembra). Žural se bo cel dan in celo noč, zvrstila se bodo običajna tekmovanja (2d, 3d, glasba, animacije), link bo, nekaj tehničnih predavanj tudi, pa še pregled demo scene preteklih let. Navada je, da ljudje pridejo s svojimi mlinčki, le nabijanje iger ni zaželjeno. Na koncu bomo Abort simbolično tudi ubili. Nekaj več podatkov se najde tu.

4 komentarji

Prenovljena 3delavnica

3delavnica - Spletna stran 3delavnica je doživela prenovo - in če mislijo fantje v takem tempu in stilu nadaljevati naprej, se jim piše še lepa prihodnost. 3delavnica je spletna stran, ki se ukvarja z vsem, kar je povezanega z grafičnim oblikovanjem, tako tri- kot dvodimenzionalnem. Na svoji strani imajo tutoriale za več grafičnih programov (Photoshop, Bryce, 3D Studio,...), v kateri lahko preberete razne trike, dosegljive z dotičnimi programi. Uvedli so tudi galerijo, v katero lahko vsak prijavljen uporabnik doda svoje delo. Kaj naj rečem - mene so že potegnili noter . Baje mislijo fantje narediti tudi animirani dvajsetminutni filmček...

1 komentar

Nemci in p0rn

Slashdot - Spet se nekomu meša. Tokrat Evropejcem. Nemci želijo omejiti spletne strani s pornografsko vsebino, zato bi jim radi določili delovni čas od 11 zvečer do 6 zjutraj. Kako zavraga mislijo kontrolirati site, ki niso v Nemčiji, ni še nikomur jasno. Fantje, nič več porna pred 23:00! :)

18 komentarjev

Apple proti MSjevi poravnavi v programski opremi

ZDNet - Na ZDNetu sem zasledil zanimiv članek o miljardo dolarjev vredni poravnavi, o kateri se je pred časom razpisal že vrli minmax. Tokrat se je oglasil Apple, ki ostro nasprotuje Microsoftovemu predlogu, da bi polovico poravnal v denarju, polovico pa v obliki programske opreme. Bistvo tega je, da ima Apple v čezlužnih šolah, za razliko od tostranih (še posebej slovenskih :]), ogromen delež svoje opreme. Če pa bi šole ne dobile opreme, ampak raje denar, bi se lahko odločale o investicijah -- pač v Microsoftovo, Appleovo ali katerokoli drugo opremo. Jasno, vsi vidimo, kam Apple taco moli... V članku je zapisanih nemalo mnenj različnih strani, tako da ogled priporočam. Klik!.

9 komentarjev

Še ena luknja v OWA...

InfoWorld - OWA oz. Outlook Web Access (za neznalce: gre za storitev strežnika Exchange, ki omogoča dostop do 'webmaila' preko spletnega brskalnika, hkrati pa deluje, izgleda in se obnaša podobno kot namizni Outlook) je zopet preluknjan. Težava tudi tokrat leži v HTML delu sporočil ter napadalcu omogoči skoraj popoln nadzor nad poštnim predalom. Če vas zanima več, si nujno oglejte Microsoftov security bulletin.

0 komentarjev