»

Tretji krog spora Oracle-Google na vrhovno sodišče

Reuters - Spor med Oraclom in Googlom glede kršitev avtorskih pravic v Javi, v katerem je v dosedanjih sojenjih vsaka stran zmagala enkrat, bo dobil svoj epilog na vrhovnem sodišču. Google se je namreč nanj pritožil, Oracle pa ima sedaj mesec dni časa za odziv, potem pa bo sodišče povedalo, ali bo primer sploh sprejelo v obravnavo.

Primer, ki traja od leta 2011, je najprej pred dvema letoma na prvi stopnji dobil Google. Šlo je za vprašanje, ali je Google z implementacijo Jave v Androidu (navidezni stroj Dalvik) kršil Oraclove avtorske pravice (ki jih je Oracle pridobil s prevzemom Suna leta 2010). Google je trdil, da se ne more patentirati oziroma zaščititi idej, funkcionalnosti in knjižnic API (podobno velja...

2 komentarja

Samsung začel proizvajati TLC 3D V-NAND flash

engadget - Samsung je začel množično proizvodnjo TLC 3D V-NAND flasha, ki ga bodo uporabljali v SSD-jih nove generacije. Ti bodo hitrejši, učinkovitejši in predvsem cenejši od običajnih SSD-jev.

TLC označuje, da lahko v eni celici shranimo tri bite. To pomeni, da mora biti celici sposobna shraniti in razločiti osem različnih stanj (000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111), medtem ko MLC shranjuje dva bita (00, 01, 10, 11), SLC pa en sam bit (0, 1). Na ta način se brez povečanja gostote celic dvigne gostota zapisa, a to prinaša višje tveganje izgube podatkov, ker so razlike med posameznimi stanji celice manjše. Samsung je prvi proizvajalec SSD-jev, ki je uporabil TLC.

Drugi trik za dvig...

70 komentarjev

Nobelova nagrada za književnost 2014

Nobelove nagrade - Letošnji Nobelov nagrajenec za dosežke na področju književnosti je francoski pisatelj Patrick Modiano. Nagrado prejme za "umetnost spomina, s katero je priklical najbolj nedoumljive človeške usode in razkrival resničnost življenja pod okupacijo. Rodil se je kot Patrizio Modiano italijanskemu poslovnežu judovskih korenin in belgijski igralki Louisi Colpijn, 30. julija 1945 v pariškem predmestju Boulogne-Billancourt. Otroštvo je preživel v povojnem Parizu z materjo in bratom in se vpisal na Lycée Henri-IV, kjer je bil njegov profesor geometrije francoski pisatelj Raymond Queneau (ki je bil tudi Modianova poročna priča leta 1970).

Njegovo otroštvo se je končalo, ko je bil star 10 let in mu je zaradi levkemije umrl brat Rudy, na katerega...

2 komentarja

Toshibin odgovor na Google Glass

PC World - Na sejmu Ceatec, ki te dni poteka v Tokiju, je Toshiba pokazala, da so lahko pametna očala tudi manj okorna in vpadljiva kakor Google Glass. Pokazali so prototip Toshiba Glass, ki je na pogled precej bliže klasičnim očalom.

Bistvena razlika je odsotnost kovinskega vmesnika pred steklom, ki je pri Google Glass precej vpadljiv. Koncept je sicer podoben, kar pomeni, projicirni del namestiti ob desni rob očal. Odbojni del oziroma množica prizm je vgrajena v samo steklo in se vidi le, če očala zavrtimo pod določenim kotom. Google Glass ima večjo prizmo pred steklom. Obe delujeta tako, da projektor projicira svetlobo, ki se potem s prizme (pri Googlu na zunanji strani očal, pri Toshibini s prizm v steklu) odbije v oči.

Druga...

11 komentarjev

EU preiskuje Amazon zaradi suma utaje davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je začela podrobno preiskavo luksemburške podružnice spletnega velikana, ki ga podobno kot Apple bremenijo nepravilnosti pri določanju transfernih cen z namenom nezakonitega zniževanja davčne osnove v Luksemburgu, državo Luksemburg pa nedovoljene državne pomoči. Gre za razširitev junijske preiskave, ko sta se pod drobnogledom poleg navedenih podjetij znašla še Fiat in Starbucks.

Amazon večino prodaje v EU opravi prek luksemburške podružnice Amazon EU Sàrl. Davek na dobiček v Luksemburgu znaša 21 odstotkov, k temu pa je treba prišteti še 7-odstotno prispevno stopnjo za sklad za nezaposlene, kar efektivno obdavčitev dvigne skoraj na trideset odstotkov (mimogrede, v Sloveniji je dobiček pravnih oseb...

4 komentarji