»

Nobelova nagrada za izumitelje optičnega kabla

Slashdot - Izum optičnega kabla je spremenil veliko stvari, predvsem pa čas prenosa podatkov ter način komunikacije preko svetovnega spleta. Za vse to razkošje, ki ga sedaj uživamo, se lahko zahvalimo trem znanstvenikom, ki so s svojim delom postavili temelje tehnologije, ki jo danes uporabljamo.

Trud, ki so ga v razvoj teorij vložili Roy J. Glauber, John L. Hall in Theodor W. H&#228nsch je sedaj priznala tudi švedska akademija znanosti, saj bodo vsi trije prejeli Nobelovo nagrado za fiziko. Na podelitvi, ki bo 10. decembra v Stockholmu, bo polovico nagrade prejel Glauber, drugo polovico pa Hall in H&#228nsch.

5 komentarjev

Resnična resničnost 114.

Slo-Tech - Referendumi gor ali dol, resničniki se ne damo. Jutri (ponedeljek) ob 20:30 bomo zopet na drugem programu TVS.

Tokrat si bomo na dolgo in široko pogledali kako na internetu komunicirati eden na enega, vse od običajnega trenutnega sporočanja, preko strojnih dodatkov za telefonijo in video telefonijo preko IP, do zloglasnega Skype, ki v internetno telefonijo zopet uvaja klasične telefonske slušalke. Edino vprašanje bo le še s kom se sploh pogovarjati, a pri tem vam ne moremo pomagati.

Slo-techerji že veste, preostala vesoljna Slovenija pa še ne, da se je v Kopru odvijal bistven dogodek za nadalnji razvoj pisarniškega paketa OpenOffice.org. Seveda smo ob tej priložnosti zaslišali razvijalce, Marko pa bo v trikih in nasvetih predstavil nekaj novosti, ki jih prinaša različica 2.

Manjkale ne bodo niti igre, niti Linux kotiček v katerem se bo Gašper spominjal svojih šolskih let in nepozabnih miselnih vzorcev, na katere uporabnost smo itak že vsi pozabili. Se gledamo!

27 komentarjev

Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil

R5 Touareg

CNN.com - Štiri robotsko vodena vozila so brez vsakršne pomoči človeka končala 132 milj dolgo dirko Grand challenge po puščavi Mojave, ki jo sponzorira agencija ameriškega obrambnega ministrstva DARPA.

Po lanskem polomu, ko cilja ni videla niti ena ekipa, je Pentagon podvojil nagrado na 2 milijona dolarjev (kar verjetno niti ne pokrije stroškov izdelave) in upal na višjo tehnično dovršenost robotov ter kanček sreče. Na cilj je najhitreje prišel predelan Volkswagnov Touareg, ki ga je z vso potrebno tehniko opremila in ojačala ekipa Stanfordske univerze. Najbolj zahtevna naloga je bila napisati sofisticiran software, ki je vozila vodil mimo mnogih ovir, skozi tunele, hribe ...

Uspeh je zaprl usta tudi vsem...

168 komentarjev

Google Reader

Google News - Programerji, ki razvijajo najboljši spletni iskalnik Google, nadaljujejo svoje osvajanje virtualnega sveta. Njihov najnovejši izum je storitev Google Reader - program za branje novic, na voljo v formatu RSS (Really Simple Syndication). Za razliko od ostalih programov iste sorte, je Googlov umotvor opremljen z iskalnikom, tako da ni nujno, da sami vnesemo RSS dovode v program.

Storitev je zaenkrat še v testni fazi in je bila zasnovana za uporabnike, ki uporabljajo spletni poštni predal Gmail. Google Reader nam bo v desnem oknu prikazal del novice, ki jo lahko v celoti preberemo na spletni strani, kjer je bila objavljena. Kaj vse vam nudi Google Reader, lahko izveste tukaj.OPOZORILO:...

1 komentar

V Italiji je za dostop do spleta potreben osebni dokument

Slo-Tech - Po tem, ko je italijanski parlament julija sprejel paket t.i. protiteroristične zakonodaje, so italijanski upravitelji javnih dostopnih točk do interneta (internetnih kavarn) dolžni fotokopirati osebni dokument vsake stranke, ki želi uporabiti njihovo storitev dostopa do svetovnega spleta, opraviti telefonski klic ali poslati faks.

Pred dovolitvijo uporabe storitev, morajo tako zaposleni v internetni kavarni najprej identificirati uporabnika ter fotokopirati njegov osebni dokument. Zraven morajo zabeležiti tudi terminal, preko katerega bo stranka dostopala do spleta.

Ponudniki javnega dostopa do interneta morajo za izdajo dovoljenja za nadaljevanje opravljanja svoje dejavnosti pridobiti posebno licenco ter kupiti vohunsko programsko opremo v vrednosti okoli 1.500 €. Omenjena programska oprema beleži vse podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov. Tako pridobljene podatke morajo upravitelji internetnih kavarn periodično posredovati lokalnim policijskim oblastem.

Silvia Malesa,...

23 komentarjev