»

Ali vitamin B ustavlja izgubo spomina pri Alzheimerjevi bolezni?

Slo-Tech - Kot poroča Daily Mail, so raziskovalci iz Oxforda in Norveške ugotovili, da jemanje vitamina B morda vpliva na izgubo spomina pri Alzheimerjevi bolezni.

Raziskovalci iz Oxfordske univerze ter norveške Univerze v Oslu v članku Homocysteine-Lowering by B Vitamins Slows the Rate of Accelerated Brain Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial opisujejo kontrolirano klinično študijo, kjer so 271 prostovoljcem dajali visoke doze vitaminov B6, B9 in B12.

Analiza je pokazala, da je jemanje teh vitaminov v povprečju zmanjšalo krčenje možganov za 30% (to so dokazali s slikanjem z magnetno resonanco). Pri Alzheimerjevi bolezni se namreč možgani krčijo, s tem pa tudi upadajo kognitivne sposobnosti posameznika.Pred tem je že bila ugotovljena pozitivna povezava med visokimi vrednostmi

14 komentarjev

Google predstavil instantno iskanje

Google - Zaposleni v Googlu so staknili glave in nas vnovič presenetili z zelo zanimivo in uporabno novostjo. Poimenovali so jo Google Instant, kar je pravšnje ime zanjo. Google odslej z namenom pospešiti in olajšati iskanje že med tipkanjem ključne besede vrača zadetke (doslej je le predlagal najpogostejše načine dokončanja ključne besede). Tako lahko uporabnik sproti spremlja zadetke in ko se na seznamu pojavi pravi, preneha vpisovati ključno besedo, še preden jo napiše do konca.

Na ta način lahko uporabniki med iskanjem preletijo več rezultatov, saj običajno po kliku na gumb Išči ne prelistajo več kot prvi dve strani. Prav tako hitro vidijo, ali so na pravi poti ali pa bi bilo modreje poizkusiti z drugo ključno besedo. Kot pravijo v Googlu,...

68 komentarjev

Več podrobnosti o koordinirani akciji evropskih policistov zoper piratske strani

Slo-Tech - Znanih je nekaj več informacij o hkratnih racijah po 14 državah v Evropi, ki so jih izvedle lokalne policije in zaplenile kopico računalniške opreme iz prostorov, kjer so gostovali strežniki za nelegalno razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Poleg zasegov opreme so aretirali tudi 10 oseb, večino v Belgiji.

Tine Hollevoet, tiskovni predstavnik belgijske policije, je povedal, da so v Belgiji priprli pet oseb. Vse so stare med 25 in 30 leti in se s piratstvom niso ukvarjali zaradi finančnih koristi, ampak ker so želele vsebine brezplačno priobčiti na spletu. Skupno so nevtralizirali tudi 48 strežnikov z nelegalnim materialom, je dodal. V drugih državah je bilo aretiran še pet oseb.

Kot poroča TorrentFreak, so policisti prizadejali kar resno škodo raznim warez skupinam. Pri svojem delovanju so se osredotočili na glavne strani (topsites) in ne na posamezne izdajateljske skupine (release groups) ali njihove člane, kar pojasnjuje nizko število aretacij. Te so bile vrh...

130 komentarjev

Apple izdal iOS 4.1

ComputerWorld - Apple je izdal novo podverzijo svojega sistema iOS 4.1, ki se more namestiti na iPhone 4, 3GS in 3G (na slednjem ni podpore za Game Center) ter na iPod touch druge generacije ali novejšega. V njej so popravili dva ducata varnostnih ranljivosti (večino v brskalniškem pogonu WebKitu) in prvo luknjo v programu za videoklice FaceTime. Popravili so tudi slabo povezljivost prek BlueTootha, težave s signalom in težave senzorja za bližino, ki ob prislonitvi telefona na obraz izključi občutljivost zaslona na dotik.

Pomembna novost je Game Center. Gre za spletno večigralsko omrežje za igranje iger, ki omogoča uporabnikom da k igri povabijo svoje prijatelje, začnejo novo večigralsko igro, sledijo svojim dosežkom in jih primerjajo z drugimi.

Za...

12 komentarjev