»

Razvoj umetne inteligence v polnem zamahu

Avidiani (obarvani) se širijo v prostor (črno). Barva prikazuje čilost organizma.

New Scientist - Sveti gral mnogo raziskovalcev je umetno življenje ali umetna inteligenca, ki bi se sčasoma razvila v superinteligenco in bi znala odgovoriti na vsa vprašanja. Pot do tja je še dolga, a znanstveniki že dolgo časa precej uspešno hodijo po njej. Svoje dosežke bodo predstavili na 12. mednarodni konferenci o sintezi in simulaciji živih sistemov (Alife) v Odenseju na Danskem čez slaba dva tedna, mi pa si poglejmo predogled dosežkov dveh skupin.

Charles Ofria in sodelavci na Michigan State University gojijo tako imenovane avidiane, ki živijo v računalniku. Gre za digitalne mikrobe, ki se...

143 komentarjev

Velika Britanija ukinila ContactPoint

BBC - Britanska koalicija konservativcev in liberalnih demokratov, ki je po zmagi na majskih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji prevzela vodenje države, je po prevzemu oblasti predstavila koalicijski program. V njem so med drugim obljubili tudi, da bodo Veliko Britanijo preoblikovali v manj policijsko državo in ena izmed zavez je bila ukinitev registra mladoletnikov ContactPoint. Lepo je videti, da ni šlo zgolj za leporečje in mrtvo črko na papirju, marveč so obljubo izpolnili. Prejšnji teden so bazo podatkov ukinili, podatke pa bodo v dveh mesecih uničili.

Povod za vzpostavitev ContactPointa je bila ugrabitev Victorie Climbie, ki se je končala tragično. Preiskava je tedaj pokazala potrebo po boljši izmenjavi informacij med različnimi agencijami in...

8 komentarjev

Piratska amnestija za pet dolarjev

Ars Technica - Dostikrat slišimo, da DRM večidel onemogoča legalne kupce iger, medtem ko se pirati tako ali drugače znajdejo. Temu sledijo predlogi, da bi kazalo DRM v celoti ukiniti, saj da bi se dobre vsebine vseeno prodajale. Machinarium je bila naprodaj za 20 dolarjev brez DRM-ja in izkazalo se je, da so vse skupaj prazne marnje. Igro je legalno kupilo pet do petnajst odstotkov igralcev, ostali so jo nelegalno prekopirali. Češki razvijalec Amanita Design se je zato odločil za radikalno potezo in ponuja splošno amnestijo za pet dolarjev. Do četrtka ponujajo piratsko amnestijo (v resnici lahko igro kupi kdorkoli, ne le trenutni nelegalni uporabniki) s 75-odstotnim znižanje.

Na tem mestu se vprašamo: Je morebiti Machinarium tako zanič, da so se...

175 komentarjev