»

Tualatin adapter za starejše P3 plošče

Tweakpc.de - Po poročanju na TweakPc.de je za vse uporabnike starih P3 osnovni plošč, ki bazirajo na BX400, i815 ter Aplollo Pro133A čipsetih, prišla razveseljiva novica. Firma Powerleap je izdala adapter s katerim boste lahko uporabljali najnovejše Tualatin procesorje na prej omenjenih ploščah. Največji problem pri vsem tem pa je poštnina, ki jo moramo plačati, ko adapter naročimo, saj poštnina iz Azije ni prav poceni. Naročil pa naj bi se lahko v Online Shop Powerleapa. Ker ne poročajo, kako se adapter točno imenuje, je iskanje malce oteženo. Vendar pa bi to lahko bil PL-iP3 Revision2.
Sem pa zasledil še eno zelo zanimivo stvarco med njihovo ponudbo tukaj.

2 komentarja

1,1 GHz Celeron že dobavljiv

PC Pop - Izgleda, da so v Aziji vedno korak pred nami. Ko lahko pri nas dobimo šele celeron 900 MHz in zelo drage P4 procesorje, lahko v Tajvanu dobimo že nov Intelov Intelov 1,1 GHz mlinček. Sam procesor je izdelan v 0,18 mikronski tehniki na Coppermine jedru. Cena tam naj bi znašala okoli 230 DEM. Prav tako pa lahko tam dobimo že P4 1,5 GHz za ceno okoli 380 DEM. Kaj dobimo pri nas za ta denar, pa vemo. In pa še ena primerjava, da vam bo še bolj hudo, da ne živite tam ali pa da ne poznate koga tam doli: 1,4 GHz Athlon MP lahko kupijo že za okoli 780 DEM.

2 komentarja

Novice iz SDRAM pomnilniškega sveta

Hartware.net - Novic o teh stvareh je bilo z moje strani kar nekaj. Tukaj pa so najnovejše. Ker so cene pomnilnikov izredno nizke, so morali proizvajalci nekaj storiti, da bi cene umirili in dvignili. Tako je po novem Japonska Toshiba napovedala, da bo zmanjšala proizvodnjo kar za 60 %. Hyundai pa že kar nekaj časa proizvaja za 20 % manj pomnilnika. Proizvajalec Hitachi dela že nekaj časa na novem tipu varčnega SDRAM pomnilnika, ki bi potreboval še manj napetosti za delovanje. T.i. SDRAM Mode Control Scheme tehnologija naj bi reducirala porabo za okoli 40 %, medtem ko naj bi se zmanjšal tudi dostopni čas pomnilnika za okoli 50 %. Samo tehniko naj bi lahko uporabljali tudi v procesorjih.

0 komentarjev

Tudi ASUS z 24 snemalnikom

več strani - ASUS je najavil, da bo najkasneje v dveh tednih izdal nov CD-RW (CRW-2410S) snemalnik. Le ta naj bi snemal z 24-kratno hitrostjo, prepisoval z 10× ter bral z 40× hitrostjo. Da pa ne bi prevečkrat uničili naših cdjev, so ga opremili z Burn-Proof tehnologijo, ki preprečuje nadležna obvestila o Buffer Underrunu. CD-RW bo imel dostopni čas okoli 130 ms in 2 MB velik predpomnilnik. Zraven pa bomo dbili še Nero Burning Rom 5.5. Kar pa sem mi zdi še bolj pomembno je to, da naj bi bila cena manj kot 400 DEM. Pri nas zagotovo več, a upajmo na najmanj.

0 komentarjev

Flip Chip tehnika septembera

Tweakpc.de - Flip Chip je nova tehnika proizvodnje čipov, in ki bi omogočila proizvodnjo čipov v še manjši obliki kot do sedaj. Samo tehniko bojo predstavili septembra v Stuttgartu. S to tehniko bojo med seboj povezali na pol narejen čip z njegovim vezjem, kar naj bi proizvodnjo poenostavilo in s tem tudi pocenilo. Trenutno se z to tehniko ukvarja 13 podjetij.

0 komentarjev

Matrox G550 test

več strani - Pojavil se je prvi test dotične kartice, ki naj bi bila dobavljiva konec avgusta ali pa v začetku septembra za okoli 280DEM. Kartica navdušuje na 2D področju medtem ko pa je v 3D področju bolj slaba, kar pa ni presenetljivo, saj je to le izboljšana G400/450 kartica. Test si lahko ogledate na aceshardware.com . Na chip.de pa si lahko pogledate rezultate v primerjavi z Geforce MX serijo.

0 komentarjev

Še neka malenkost o Radeon 2 kartici

brainbox.co.kr - Kot je že Pretorjanec danes napisal nekaj stvari o prihajajoči kartici bi jaz dodal še nekaj malenkosti. Kot je bilo napisano bo sama kartica izdelana v 0.15 mikronski tehniki, sam takt jedra naj bi bil 250MHz. Kartica naj bi na sebi nosila 64MB DDR (ali SDRAM) rama z dostopnim časom 4ns, kar naj bi teoretično omogočalo hitrost 500MHz. Do sedaj je ATI vedno uskladil hitrost pomnilnika in jedra. Vendar pa tega pri R2 kartici ne bo. Sama hitrost pomnilnika bo znašala 240MHz (vsaj na začetku). To pa je še vedno 20MHz več, kot pri GF3 karticah. Tako bomo lahko dosegli prepustnost kar 7.7GB/s (GF3 okoli 7.35GB/s).

2 komentarja

Radeon 2 hodi okrog

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kartica s R200 čipom, ki bo na Radeon2 grafični kartici, se razpošilja naokrog med večjimi podjetji. Gre za tako imenovani sample. Dejansko še ne gre za Radeon2, ker bo le-ta imel na kartici še veliko več vhodov/izhodov ter dodatnih funkcij. Sample kartica je le prikaz moči in zmogljivosti grafičnega procesorja. Uspelo nam je zvedeti tudi različne podatke o čipu in kartici.
  • imela bo 4 renderirne cevovode in sinhrono delovanje jedra in DDR pomnilnika pri 250MHz.
  • kompatibilna bo z DirectX 8.1
  • Vgrajeni bodo: Charisma Engine II, N-Patch Engine (Trueform), Programmale Vertex Shader in Pixel Tappestry II
  • Podpora FSAA
  • 128-bit ni dvokanalni DDR ali SDRAM pomnilnik
  • HyperZ II
  • TV-Out (že na čipu)
  • vgrajen Video-In
  • DVI konektor
  • vgrajen HDTV/DVD...

4 komentarji

Pogumne izjave

X-Bit Labs - Samuel Liu, predsednik SiS-a, je na investitorski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja SiS-a. Njegov načrt sestoji iz večih točk. Najpomembnejše bom opisal.
SiS bo začel za akresivno kampanijo oglaševanja svojega SiS635 čipovja za Pentium 3 procesorje in SiS735 čipovja za Athlon procesorje. Predvsem bo povdarjal, da so ta čipovja idealna za low-end sisteme in prodajalce že sestavljenih računalnikov (Compaq, IBM,...).
SiS veliko stavi na svoj SiS315 grafični čip. Stal bo pribljžno toliko kot Nvidia GeForce 2MX200, a njegove performanse bodo (tako vsaj načrtujejo) enake MX400. Torej idealna stvar za integrirano grafiko. (Mimogrede; SiS je očitno pozabil, da bo takrat izšel tudi Nvidiin Nforce).
Nekaj pozornosti gre tudi SiS645 čipovju za Pentium 4 procesorje s podporo DDR pomnilniku. Na (SiS-ovo) žalost pa je tukaj narobe načrtoval proizvodnjo. Sicer je masovno produkcijo čipa prestavil s novembra na september, a vseeno ne bo ujel Intela (Brookdale) in Vie (P4X266).
V tretji...

1 komentar

Nov standard

X-Bit Labs - PCI je star. No, vsaj relativno. V računalništvu, kjer je vse, kar ni popolnoma novo... staro je PCI že dedek. Zato ga mora zamenjati vnuček. AMR in CNR sta sicer uporabni stvari (verjetno), ampak nikoli ne bosta razširjeni tako kot je (bila) ISA in trenutno je PCI. Delno tudi zato, ker ju bo (verjetno) premagal Arapahoe.
Gre za I/O vodilo, katerega pravo ime je Arapahoe/3GIO. Njegov namen je zamenjati PCI povsod. V desktop računalnikih, prenosnih računalnikih, strežnikih,... Širina vodila je od 1 - 32bit-ov. Na začetku bo prenos enega "pina" 2.5Gbits/sec, kar se lahko spremeni s prihodnjimi verzijami. Prve primerke tega novega standarda bomo videli šele v drugi polovici leta 2003 (H2 2003). Arapahoe pa ni samo zamenjava za PCI, ampak tudi dopolnilo k InfiniBand, IEEE 1394b, USB 2.0, serial ATA in 10/100-Gbit Ethernet tehnologijam. Arapahoe je namreč kompatibilen z vsemi. Pojavljajo se tudi govorice, da bo podpiral AMD-jev HyperTransport, čemur Intel zelo ugovarja. Ker pa razvoj...

2 komentarja

VIA ima jajca

X-Bit Labs - VIA bo nedvomno izdala svoje P4X266 čipovje. Če se še spomnite, gre za čipovje, ki podpira Pentium 4 procesorje v povezavi z DDR pomnilnikom. Skratka Viina verzija Brookdale čipa. Vse lepo in prav, če Intel ne bi prepovedal izdaje vseh P4 čipovij. Intel namreč načrtuje da bo Brookdale čip velika uspešnica. In seveda, ne mara konkurence.
Problem pa je v proizvodnji. Intel namreč trenutno lahko zadovolji le 30% zahtev po svojih veznih čipovjih. Kam bo šlo ostalih 70% nezadovoljnih kupcev, veste. Kar pa niti ni tako slabo za Intel. Kajti če bo P4X266 šel v promet, to pomeni večjo prodajo P4 procesorja. Intel se je tu malo prenagnil z napovedjo tožbe VII.
Viini odvetniki vodstvu podjetja zagotavlajo, da naj ne skrbi. Intel naj ne bi imel nobene osnove za tožbo. Sploh ne, ker je VIA lastnica majhnega podjetja, ki je, pred prevzetjem, podpisalo pogodbo z Intelom o izmenjavi patentov. Torej tudi P4 čipovij. Intel bo po vsej verjetnosti pustil, da VIA izda P4X266, ga trži, potem pa bo, ko...

3 komentarji